Les Coteaux Fleuris

Szkoła Les Coteaux Fleuris

W niezwykłym miejscu, którego tłem są wzgórza Doliny Sekwany, szkołę Les Coteaux Fleuris połączono z normańską wioską Heudebouville (Francja). Projekt podkreśla krajobraz zalesionej wsi. Z historii miejsca szkoła zapożycza materiały i morfologię. Drewno szachulcowych domów śródmieścia wykorzystano w przeszkleniach i szkielecie. Łupkiem dzwonnicy i ratusza pokryto i ochroniono elewację i dach.

Les Coteaux Fleuris – morfologia 

Morfologia domów i budynków gospodarczych na tym terenie jest reinterpretowana, dając początek dużym współczesnym longères. Longère to nazwa długiego, wąskiego mieszkania, rozwijającego się wzdłuż osi jego szczytu. Zwykle zamieszkanego przez rolników i rzemieślników. Stanowi ono typowe zabudowanie dla regiony Bretanii i Normandii w północno-zachodniej Francji. Geografia terenu nakazuje implantację pracy. Projekt Les Coteaux Fleuris krok po kroku zgodnie wpisano w normy ukształtowania terenu, z pełnym poszanowaniem naturalnej gleby. Wytyczne te wyznaczają place zabaw, rysują sady i stają się dolinami zbierającymi wodę deszczową z całego terenu.

Rozwój w przyszłości

Przewidywanie przyszłości stanowiło główne założenie projektowe. Ta warstwowa organizacja przewiduje planowany rozwój wioski i przyszłą rozbudowę szkoły. Zachowując oryginalny układ, można dodać sale lekcyjne, rozszerzyć stołówkę, dziedzińce i podwórka. Les Coteaux Fleuris może pomieścić więcej uczniów i użytkowników. Pod tym względem sieci i systemy przeciwpożarowe już uwzględniają ten możliwy wzrost.

System konstrukcyjny w portykach, dzięki całkowitemu brakowi pośredniego punktu podparcia, umożliwia przyszłą ewolucję i całkowitą modułowość pomieszczeń. Elewacje i dach składają się z modułów wstępnie zmontowanych poza miejscem budowy. Moduły te łączą w sobie szczelność powietrzno-wodną, izolację i konstrukcję. Elementy o wymiarach 5x2m, opracowane w 3D z cieślą, pozwoliły na zarządzanie czasem budowy.

Ślad węglowy

Budowa szkoły Les Coteaux Fleuris jest częścią procesu mającego na celu zmniejszenie śladu węglowego. Wykorzystanie drewna i łupka, integracja paneli fotowoltaicznych oraz brak zużycia paliw kopalnych do ogrzewania sprzętu umożliwiają osiągnięcie ambitnych poziomów E3C2 i BEPOS. Do pracy nad wykończeniem budynku wykorzystano lokalne materiały oraz współpracowano z firmami działającymi w regionie.

Lokalizacja: Heudebouville, Francja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

 

SSQ Polska | Łupek naturalny do wykończenia dachów i elewacji

Czytaj więcej

Zobacz podobne