Letni domek w Szwecji

Właścicieli przyciągnął do tego miejsca tradycyjny wygląd starego budynku oraz ich słabość do tego typu budownictwa. Dom jednak wymagał różnych zmian, by mógł pełnić nową rolę. Właściciele poprosili więc architektów firmy LASC Studio, by odnowili budynek, zachowując jednocześnie jego tradycyjny charakter, który sprawił, że to miejsce wydało im się szczególne.

Architekci zaczęli od usunięcia większości ścian wewnętrznych, aby stworzyć otwartą przestrzeń mieszkalną. Nowa powierzchnia, którą w ten sposób stworzono to 105 m2, na których mieszczą się dwie sypialnie ulokowane na parterze oraz trzecia sypialnia i antresola na górze. Przejście do dwóch sypialni zostało zamienione w maleńką bibliotekę, w której jako biurko służy poszerzony parapet.
Zachowano wszystkie istniejące okna, ale dołożono też nowe, aby wprowadzić do wnętrza więcej naturalnego światła i dać mieszkańcom możliwość podziwiania sielankowych, wiejskich widoków. Nowe okna nie naśladują starych, ale wręcz podkreślają różnicę między starym i nowym – są maksymalnie proste, bez ram i podziałów. W podobny sposób nowa betonowa podłoga uzupełnia stare, drewniane deski podłogowe.
Beton wykorzystano także do zrobienia lady i zlewu w kuchni oraz do wykonania ogrzewanej ławki w łazience. Ściany i sufity wykończone są deską sosnową lub gipsem. Jasne barwy krzyżują się z ożywczym turkusem oraz złotym odcieniem żółtego, podkreślając przejścia między przestrzeniami dziennymi i bardziej prywatnymi. Takie kolory wybrano specjalnie, nawiązując do wspomnień właścicieli z czasów, kiedy mieszkali w Chinach, a jednocześnie łącząc je z żywą kolorystyką kojarzoną z ręcznikami plażowymi.

Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne