Nowoczesna stodoła

Głównym celem renowacji tego domu było stworzenie terenu ogrodu, który byłby odpowiednio wyeksponowany.
Kolejnym istotnym założeniem było podkreślenie i wzmocnienie ułożenia budynku względem wzgórza, co zostało zignorowane w pierwotnym projekcie.

W tym celu rozebrano 60 procent oryginalnego budynku, a pozostała część posłużyła jako jeden z modułów nowego projektu. Architekci wykorzystali także pozostałe elementy, ale zupełnie zmienili ich ułożenie.

Nowy budynek składa się z 3 części. Element parterowy to część oryginalna budynku, na który nałożono drugi element, tworząc piętro z widokiem. Do tego stworzono jeszcze jeden element parterowy, który ulokowany został prostopadle do głównej podstawy. Każda część budynku pozostaje dobrze widoczna, dzięki czemu projekt jest przejrzysty i czytelny.

ZASADY PROJEKTOWE

Architekci położyli szczególny nacisk na relacje wnętrza z otoczeniem, zarówno pod względem ułożenia poszczególnych elementów projektu, jak również ich przestrzenności. W nawiązaniu do oryginalnego budynku zachowano dwuspadowy dach, który przekłada się także na przestrzeń wewnętrzną.

Połączenie trzech modułów widoczne jest zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz, gdzie powstała przestrzeń o podwójnej wysokości. Zewnętrzna powłoka części budynku w formie drewnianych listew zapewnia ścianom nie tylko wentylację, ale też definiuje cały budynek, podkreślając poszczególne elementy i ich geometrię.

Podziwiaj naszą galerię nowoczesnych STODÓŁ na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: GNP Arquitectos




Tekst: nowoczesna STODOŁA






więcej

komentarze

Tomasz Wesołowski:
Te 40% to fundamenty ? :P
Mariola Błażkowska:
Nie jest domem moich marzeń , bedę szczera -nie podoba mi się!
zobacz ten wpis na FB

komentarze

Tomasz Wesołowski:
Te 40% to fundamenty ? :P
Mariola Błażkowska:
Nie jest domem moich marzeń , bedę szczera -nie podoba mi się!
zobacz ten wpis na FB