Lokalny kamień, corten i drewno tworzą ten dom

Lokalny kamień, corten i drewno tworzą ten dom

Las eukaliptusowy i jezioro stanowiły inspirację dla domu nad jeziorem. Projekt pomyślano jako dwie oddzielne bryły ustawione wzdłuż siebie, połączone z werandą wejściową, która tworzy taras. Z wnętrza domu okna otaczają krajobraz pełen intensywnego piękna i spokoju.

Korzystając z pasywnych zasad projektowania, aby zwiększyć zyski ciepła, teren zwrócony na północ zapewnił nowe możliwości. Przyszły mi do głowy dwie linearne formy, w których słońce zalewa większość pomieszczeń. Wyzwaniem było podążanie za konturami terenu, a tym samym rozdzielenie skrzydeł budynku na dwa poziomy poprzez schodzenie form w dół terenu. To przesunęło korytarz i bardziej intymnie połączyło sypialnie i pomieszczenia mieszkalne. Na południu w sypialni światło jest filtrowane przez eukaliptusy unoszące się nad pomysłowymi świetlikami. Jezioro u podnóża domu jest również źródłem ciepła wykorzystywanego przez geotermalną pompę ciepła z pętlą gruntową w wodzie do zasilania systemu ogrzewania wodnego. 72 panele fotowoltaiczne zapewniają wystarczającą ilość energii, aby uwolnić nadmiar z powrotem do sieci.

O wyborze materiału decydowało wiejskie otoczenie: zastosowano połączenie lokalnego kamienia, drewna i cortenu. Wybór materiału na dwie formy typu STODOŁA, jeden kamień, a drugi drewno, miał na celu wytyczenie przestrzeni publicznej od prywatnej. Kamienne i pochodzące z recyklingu kratownice tworzą wrażenie trwałości. Skrzydło sypialni ma skromny charakter i jest drewnianym budynkiem bliżej wody. Porównywalnym do hangaru na łodzie, ale oznacza bardziej prywatną, intymną przestrzeń. Kamień jest ręcznie wyrabiany.

Corten przypomina nam o zardzewiałej stali w budynkach gospodarczych, a także ma dodatkową zaletę, że jest łatwy w utrzymaniu.  Sukces tego projektu zależał od współpracy wykwalifikowanych rzemieślników i budowniczych. Wartość projektu jest widoczna w zrównoważonym charakterze budynku i jego zdolności do samowystarczalności pod względem wody i energii.

Poszukujesz ciemnej wanny wolnostojącej? Zajrzyj do Isante Tiles Studio Płytek.

Lokalizacja: Hobart, Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne