LONGHOUSE, czyli długi dom

LONGHOUSE, czyli długi dom

Dom o nazwie „Longhouse” stanął na pograniczu typowej, gęsto zaludnionej dzielnicy w mieście Amersfoort w środkowej Holandii. Okolica jest płaska, pełna zieleni, a jej najważniejszy punkt to rzeka Laak. 

Pełna uroku lokalizacja stała się inspiracją dla architektów z Architecten Studio-PLS, którzy stworzyli projekt tzw. długiego domu, równoważąc występujące w tym miejscu kontrasty: między miastem a gruntami rolnymi, między wąską uliczką a szerokimi widokami, między groblą a rzeką oraz między nowoczesnością a wsią. Ich projekt „Longhouse” o powierzchni 250 m2 jest więc wyrazem równowagi, a dwupoziomowy dom uosabia wyszukaną maszynę przemysłową, nawiązując jednocześnie do skromnego, wiejskiego domu o podłużnym kształcie stodoły. 

Od strony ulicy nowoczesna STODOŁA nie rzuca się w oczy, dzięki zastosowaniu graficznej elewacji o właściwych proporcjach i ostrych liniach. Architekci ograniczyli też ilość materiałów zastosowanych na zewnątrz, stosując wyłącznie drewno, stal, szkło i beton. Takie podejście wprowadza wrażenie spokoju i sprawia, że Longhouse wydaje się mniejszy niż jest w rzeczywistości, zostawiając przestrzeń na widok na pola uprawne, które tworzą wiejskie tło. Od drugiej strony – bardziej zielonej, rolnej okolicy – budynek przyjmuje bardziej wiejską formę typowego długiego domu o białych konturach, prezentując się jako wprowadzenie do dzielnicy mieszkalnej, która stanowi jego tło od strony rzeki.

Projekt „Longhouse” jest skromny z zewnątrz, ale bogaty w środku.

Właścicielka domu jest projektantką wnętrz, więc brała czynny udział w tworzeniu projektu, który poprzedziły ożywione, długie dyskusje. Zaowocowały one dobrze przemyślanym kontrastem, jaki pojawia się między skromną klarownością zewnętrza a bogatą złożonością wnętrza. To sprawia, że po wejściu do środka czujemy się trochę jak Alicja w Krainie Czarów. Głównie ze względu na wspaniały widok, który roztacza się przed oczami, dzięki ogromnemu przeszkleniu. To jak szybki przeskok z miasta do uroków wsi. 

Wrażenie „przejścia” potęguje jeszcze duża wysokość skośnego sufitu. Podtrzymywanego przez dębową konstrukcję, która ma doskonałe proporcje i wprowadza do wnętrza wiejski klimat i ciepło. Kontrastuje ona z betonową podłogą i wysokimi, stalowymi elementami technicznymi w kolorze czarnym. Całość łagodzą dywany, rośliny i oświetlenie. Wieczorem można położyć się spać w piwnicy, równając się z taflą wody, ale rano przebudzić się w pięknie wpadającym świetle dziennym, które dociera do sypialni przez okna umieszczone tuż nad wodą.

Podobnie jak sam dom, także ogród jest dwupoziomowy. Pomaga to wprowadzić większą prywatność i stanowi dodatkowy kontrast między prostymi liniami budynku a znajdującym się po drugiej stronie rzeki terenem rolnym. W ogrodzie wprowadzono odpowiednio przycięte krzewy, które przesłaniają właścicieli przed wzrokiem przechodniów i sąsiadów. 

Projekt dialogu

Ten projekt to efekt dialogu między architektami, projektantami wnętrz oraz architektami krajobrazu. Wszyscy oni spotkali się w jednym punkcie, tworząc doskonale zrównoważone kontrasty. Gwarantując tym samym, że dom będzie służył swym właścicielom przez długie lata, dając im wiele przyjemności z codziennego życia i dorastając wraz z nimi. 

Projekt jest również przyjazny dla środowiska. Dach na rąbek stojący jest konserwowany w sposób biologiczny olejem rzepakowym. Pionowa fasada Nobel Wood została wykonana z szybko rosnącego drewna iglastego (z atestami FSC) i konserwowana jest w sposób biologiczny. Energia elektryczna pochodzi częściowo ze słońca, dzięki zamontowaniu na dachu smukłych, estetycznych paneli słonecznych. Przy wyborze wszystkich materiałów liczyła się jednak także znakomita estetyka, bez szukania dodatkowych kompromisów.

Lokalizacja: Amersfoort, Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne