Lower Mill to zabytkowy, wiktoriański młyn wodny

Lower Mill to zabytkowy, wiktoriański młyn wodny

Lower Mill to zabytkowy, wiktoriański młyn wodny pochodzący z końca XVIII wieku. W jego wnętrzu nadal widoczne są stare koła młyńskie, które kiedyś napędzała woda.

Przekształcenia tego starego budynku w dom rodzinny podjęli się architekci z firmy McLaren.Excell, którzy postarali się zachować oryginalny charakter młyna, nadając mu jednak nowe tchnienie.
Lower Mill stoi w małej wiosce, która zlokalizowana jest na wzgórzach angielskiego hrabstwa Wiltshire. W wiosce tej istniały kiedyś dwa wodne młyny, ale ten – pomimo różnych zmian i modernizacji – nadal zachował swój pierwotny charakter. We wnętrzu nadal widoczna jest cała wiktoriańska maszyneria oraz koło młyńskie. Budynek wpisany jest też na listę zabytków, co miało istotne znaczenie dla całego projektu.

Od czasu kiedy młyn przestał pełnić swoje funkcje, budynek stał niezamieszkany. Z tego względu architekci musieli się skupić nie tylko na przebudowie i przystosowaniu go do nowych funkcji, ale też na jego odrestaurowaniu. Uznali jednak, że ich pozycja jest uprzywilejowana, ponieważ jako pierwsi mogli zamienić ten budynek w rzeczywisty dom.

W nawiązaniu do industrialnego charakteru budynku, architekci wykorzystali proste, autentyczne materiały. Kluczowym materiałem stały się surowe, stalowe blachy, choć paleta materiałów obejmowała też kamień, beton, drewno i powierzchnie malowane, które połączono w całość w sposób nieoczekiwany i nieoczywisty.

Architekci zdecydowali się na pełną prostotę i minimalną ingerencję w charakter budynku. Do wnętrza wprowadzono jednak więcej światła, a jasne ściany i podłogi miały stworzyć łagodny kontrast dla wizualnie ciężkich elementów stalowych. Całe wnętrze emanuje więc nie tylko swoją historią, ale też spokojem.

Ze względu na fakt, że część przestrzeni nadal zajmuje dawna maszyneria, architekci wprowadzili do projektu skromną przybudówkę, która zapewnia dodatkową przestrzeń mieszkalną. Dzięki temu całość zamieniła się w oryginalny i wyjątkowy dom rodzinny z dwiema sypialniami.

Więcej ciekawych renowacji, znajdziesz tutaj.

Lokalizacja: Wiltshire, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne