Lustrzana kawiarnia, odbijająca rząd kwitnących wiśni

Kwitnące drzewa wiśniowe to główna inspiracja projektu firmy Bandesign, który powstał w Gifu w Japonii. Architekci zastosowali lustrzaną elewację, by obijała obsypane kwiatami drzewa, skupiając się jednocześnie na jednym, mniejszym drzewie, które stanęło na dziedzińcu kawiarni.

Projekt o nazwie „Lustra” – i taka jest też nazwa samej kawiarni – został zaprojektowany z myślą o działce znajdującej się tuż obok ulicy, która jest popularnym szlakiem dla turystów. Budynek ma dwa skrzydła i wygląda jakby był podzielony na dwie połowy, otwierające się na dziedziniec, na którym stoi niewielkie drzewo kameliowe.

Lustrzane elewacje biegną w swoim kierunku, odbijając nie tylko rosnące na dziedzińcu drzewo, ale też cały rząd pięknie kwitnących wiśni, które rosną nad brzegiem rzeki, będącej popularnym szlakiem turystycznym.

– „Wykorzystując tę lokalizację, kawiarnia Lustra odzwierciedla ulicę biegnącą wzdłuż rzeki oraz rosnące tam drzewa wiśniowe. Na wiosnę lustra odbijają kwitnące wiśnie, tworząc wokół wrażenie lasu oraz zachęcając gości do wejścia” – mówi założyciel studia Bandesign, Hisanori Ban.

Zewnętrzne fasady jednopiętrowego budynku obite są pasami malowanej na biało stali, która stwarza wrażenie drewnianej, tradycyjnej elewacji. Drzwi w żywym, czerwonym kolorze, ulokowano pod niewielkimi zadaszeniami znajdującymi się w białej fasadzie. Ściany wewnątrz kawiarni pomalowano na biało, czerwono i zielono, a klienci mogą usiąść w obitych ciemnym drewnem zadaszeniach, które wykończono tak, by przypominały gałęzie drzew.

– „Pionowe belki sufitowe oraz motyw gałęzi sprawiają, że klienci mają wrażenie wypoczywania pod drzewem” – mówi Ban. – „Każda część projektu oraz zastosowany w nim kolor sugerują przebywanie w wiśniowym lesie”.

Pod szerokimi, dużymi oknami ustawiono lady oraz krzesła, dzięki czemu klienci mogą  jednocześnie dostrzec prawdziwą scenerię i tę odbitą w lustrze. Miejsca siedzące w obu budynkach łączy wspólna kuchnia, którą urządzono w przestrzeni środkowej, wycofanej do wspólnej, tylnej części obu budynków.

Lokalizacja: Japonia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne