Maison De La Culture

Elastyczność, rozsądek i szacunek to trzy najważniejsze cechy tego projektu.
Renowacja starego, tradycyjnego domu i przebudowa go w dom kultury okazały się być świetną okazją do tego, by na nowo zdefiniować istniejące w tym miejscu dwie przestrzenie publiczne i połączyć je ze sobą. Celem projektu było więc stworzenie interakcji między ważnym dla społeczności miejscem Ange Denis, które znajdowało się po stronie wschodniej, oraz małym dziedzińcem położonym od zachodu. Największa interwencja architektów polegała na otwarciu wschodniej fasady domu, która wcześniej była całkowicie zamknięta.

Istniejąca tu wcześniej konstrukcja składała się z głównego budynku oraz dwóch mniejszych elementów po bokach, które miały wysokość dwóch pięter. Wszystkie przestrzenie służebne zebrano teraz w głównym budynku, by zwolnić jego skrzydła i wykorzystać je w nowych celach.
Na parterze w skrzydle południowym stworzono nieformalną przestrzeń, która jest miejscem interakcji między odwiedzającymi to miejsce. Od strony północnej powstało wielofunkcyjne miejsce, które ma służyć do organizacji konferencji, wystaw i koncertów. Na piętrze utworzono bibliotekę, która podzielona jest na czytelnię dla dorosłych oraz czytelnię dla dzieci.
Budynek zachował wiele ze swego dawnego charakteru, a w bibliotece wciąż widoczne są stare, kamienne ściany. W innych miejscach architekci zadbali o przytulną atmosferę i akustyczny komfort. Na podwórku za nowym domem kultury wykorzystano stare, kamienne płyty, by stworzyć spokojną przestrzeń publiczną, odsuniętą od ruchu na pobliskiej drodze.

Tekst: nowoczesna STODOŁA
Lokalizacja: Francja

Czytaj więcej

Zobacz podobne