Nowoczesna stodoła

Istotnym założeniem tego projektu było to, by Maison de la Petite Enfance polubiły dzieci.
Miało im tu być wygodnie i miały czuć się swobodnie i bezpiecznie. Budynek ten z założenia ma bowiem uczestniczyć w edukacji najmłodszych, ma rozwijać ich indywidualność i wyobraźnię. Właśnie z myślą o dobrym samopoczuciu dzieci firma NOMADE Architectes zaprojektowała i przeprowadziła cały projekt.

Ośrodek składa się z następujących części:

- szkółka rodzinna, zespół medyczny, który ma prowadzić opiekę nad dziećmi znajdującymi się w ośrodku i tymi, które są na bieżąco przyjmowane, przestrzeń odpoczynku dla opiekunów, wielofunkcyjna recepcja, miejsce odbioru dzieci.

Integracja z otoczeniem

Maison de la Petite Enfance znajduje się w przestrzeni, która działa jako miejsce łączące między osiedlem domów, a centrum miejscowości Lieusaint. Budynek udało się odpowiednio zintegrować z otoczeniem stosując m.in. odpowiedni dobór materiałów. Drzewa, które rosną w sąsiedztwie budynku sprawiły, że architekci firmy NOMADE Architectes zdecydowali się je nie tylko zachować, ale jeszcze  podkreślić, tworząc dialog między elementami budynku i stojącymi w pobliżu drzewami. Na tę zieloną przestrzeń otwiera się część wejściowa budynku. Formalizm dwuspadowych dachów, który był odgórnym wymogiem projektowym, został zamieniony w oryginalny koncept, dzięki powtarzaniu tego samego motywu i wykorzystaniu ceramicznych płytek, by stworzyć wrażenie zlewania się dachu z elewacją.

Organizacja ośrodka

Firma NOMADE Architectes zwróciła dużą uwagę na atmosferę wnętrza, opierając je na hali głównej, która stała się „kręgosłupem” całego projektu. Hala przyjmuje różne funkcje, zależnie od potrzeby chwili, stając się np.: w czasie odbioru dzieci: przyjazną przestrzenią, w której wita się gości, w czasie aktywności dzieci: łącząc wiele różnych przestrzeni i funkcji całego budynku.

Budynek w całości zorganizowany jest w sposób bardzo funkcjonalny. Dzieli się on na dwie zespolone części: centralny hall biegnący w kierunku północnym i południowym. Pomieszczenia przeznaczone do pełnienia określonych funkcji (recepcja, administracja itp.) przypominają niewielkie domki, które tworzą wioskę zorganizowaną przy ulicy głównej. NOMADE Architects zadbali też o to, by budynek był ekologiczny w późniejszym użytkowaniu. Zwrócili uwagę na rozwiązania pasywne i aktywne, stosując m.in. 20 m2 paneli słonecznych.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook




Zdjęcia: Patrick Muller



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej