Maison rue Saint Fridolin House

Zielone płuca Maison rue Saint Fridolin House

Pień dużej lipy, wierzchołek cisa i kilka innych drzew iglastych pojawia się wczesnym rankiem, tworząc miękką leśną sylwetkę zamieszkałego krajobrazu. Bioróżnorodność wpisana jest w DNA Maison rue Saint Fridolin House w północno-wschodniej Francji.

Maison rue Saint Fridolin House towarzyszem natury

Gdy noce zamieniają się w poranki, mieszkaniec Maison rue Saint Fridolin House może podziwiać ten spektakl z okna swojego łóżka. Horyzont pojawia się w oddali, a do pomieszczenia wkracza pejzaż. Zarówno krajobraz, jak i wnętrza komunikują się, wykorzystując istniejące środowisko naturalne jako część projektu architektonicznego. Budowanie bez niszczenia, projektowanie z wykorzystaniem istniejącej przyrody, zapewnienie współżycia człowieka z florą – to kwintesencja tej nowoczesnej STODOŁY. Bardzo duże wykusze zabudowane od podłogi do sufitu, od ściany do ściany, pozwalają na nieograniczone wykorzystanie pomieszczenia. Salon komunikuje się z ogrodem poprzez drewniany taras, który podkreśla zagospodarowany horyzont.

Przemykające słońce przez gałęzie drzew głęboko oświetla salon i w naturalny sposób ogrzewa pomieszczenie bez użycia jakiegokolwiek źródła ogrzewania. Piec na drewno zainstalowano na wypadek bardzo niskiej temperatury przez długi czas, aby zapewnić sobie samowystarczalność energetyczną. Latem liście drzew pasywnie chronią wykusze przed promieniami słonecznymi.

Technikalia STODOŁY

Zorganizowany według planu, który nie powoduje marnowania przestrzeni, kompaktowy Maison rue Saint Fridolin House wykorzystuje materiały pochodzenia biologicznego. Podłogi i ściany o konstrukcji drewnianej nasycono watą celulozową z dodatkową wełną drzewną. Wykonany w całości z drewna ze względu na swoje ekologiczne właściwości i szybki montaż w miejscu bez hałasu, zasada budowy domu była również jednomyślna w odniesieniu do jego lokalizacji. Ze względu na swoją lekkość, konstrukcyjną ramę drewnianą umieszczono na stalowych palach w podłożu naturalnym. A dzięki zastosowaniu wyłącznie technik suchej budowy, wszystkie drzewa i ich korzenie zachowano bez konieczności wykonywania robót ziemnych.

Zatopiony zbiornik odzysku wody deszczowej zbiera wodę do użytku sprzętów gospodarstwa domowego oraz zapewnia nawadnianie ogrodu. Zbudowany w oparciu o low-tech i przyjazny dla środowiska Maison rue Saint Fridolin House zużywa tylko niezbędne elementy wody pitnej i energii elektrycznej. Proste schody składające się z kilku stopni zapewniają przejście między podwyższonym poziomem zabudowanym a naturalnym gruntem. Żwirowana ścieżka zewnętrzna prowadzi do bramy drewnianego ogrodzenia, która sama wychodzi na ulicę. To tutaj zaczyna nabierać kształtu kontekst miejski, z głównymi drogami prowadzącymi do centrum Strasburga, oddalonego o zaledwie 10 minut jazdy rowerem.

Dom znajduje się na działce, która była obszarem zalesionym i obsadzonym roślinami. Biorąc pod uwagę naturę, projekt miał na celu zagospodarowanie przyjemnych walorów krajobrazowych istniejącego miejsca, bez zniekształcania „zielonego płuca”.

Lokalizacja: Strasburg, Francja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne