Maison Simon

Skromna forma wtapiająca się w krajobraz

W 2009 roku Simon skontaktował się z Mathieu Noëlem, aby podzielić się z nim swoim projektem budowlanym. To był początek przygody…

W swojej karierze Simon mieszkał w wielu domach: mieszkaniu, starym domu… wiele doświadczeń, które pomogły określić jego oczekiwania, życzenia i marzenia. Nauczyciel, bibliofil, wrażliwy na piękno, Simon chciał, aby ten projekt budowlany był pozytywnym i satysfakcjonującym doświadczeniem: słuchanie i otwartość to jego hasła przewodnie.

Funkcjonalny i wygodny dom, który pozwala wyeksponować książki, pamiątki z podróży czy obrazy gromadzone z biegiem lat. nowoczesna STODOŁA oferuje dużą przestrzeń i jest łatwa w utrzymaniu.

Przywiązany do wsi i do tego miejsca i jego mieszkańców, Simon postanowił powrócić do źródła. Urzekło go pastwisko za wsią, z którego może kontemplować sad, a w tle wieś z widokiem na kościół.

W elewacji południowej drewniany taras osłonięty nawisem dachu poszerzył bryłę budynku. Przeszklona fasada sprzyja nasłonecznieniu zimą.

nowoczesna STODOŁA podzielono według trzech stref: od południa część mieszkalna i pokoje, a od północy łazienka, WC i część techniczna. Długi regał na książki stanowi strukturę organizacyjną domu, znajdując się w osi budynku i obsługując wszystkie jej części.

Dom posiada również przestronny salon, jadalnię i kuchnię. W sercu salonu znajduje się piec na drewno, który zapewnia optymalny komfort zimą i przez pół sezonu. Ogrzewanie podłogowe w całym domu (zasilane pompą ciepła) uzupełnia piec zimą.

Wnętrze chce być takie jak na zewnątrz: proste i wyciszające.

Lokalizacja: Francja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne