Malmö Market Hall

Podupadający, zniszczony dworzec towarowy w Malmö, przykryty rdzawą blachą, został przekształcony w piękny, kryty rynek żywności. Projekt opracowało szwedzkie studio architektoniczne Wingårdh.
Klienci studia, którymi było rodzeństwo Nina Totté Karyd i Martin Karyd, poprosili architektów, by przebudowali i powiększyli konstrukcję z cegły, aby stworzyć nową przestrzeń dla kupców i restauratorów działających w tym szwedzkim mieście. 

Studio zaplanowało renowację starego budynku i dodało stalową przybudówkę, która naśladuje dwuspadową formę głównego budynku, tworząc w ten sposób przestrzeń o powierzchni 1500 m2, znaną obecnie pod nazwą „Malmö Market Hall”.
Duże w cięcie w formie przybudówki tworzy zadaszenie nad wejściem na teren rynku, w którym obecnie mieści się 20 stoisk i kawiarni. Rdzawa stalowa elewacja nawiązuje do industrialnego charakteru, który od dawna dominował w tej okolicy. „Czerwono-rdzawe fasady pasują też do ceglastej elewacji dawnego dworca” – wyjaśniają architekci. „ Ściany zewnętrzne przybudówki zostały skonstruowane z wykorzystaniem blachy falistej połączonej z pionowymi, stalowymi profilami, które wspólnie nadają fasadzie rytm i stabilność, wyznaczając szkielet drzwi i okien.”
Dziedziniec od strony zachodniej budynku zapewnia przestrzeń na stoiska zewnętrzne i organizację różnych wydarzeń, podczas gdy od południa na zewnątrz zorganizowano dodatkowe miejsce do siedzenia, które tworzy też ogród do uprawy różnych warzyw i ziół.
Stary budynek został gruntownie odnowiony zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz. Przybudówka oddzielona jest od ceglanej konstrukcji pasem szkła, które biegnie w górę fasad i przez dach.
Przestrzeń wewnętrzna rynku cechuje prostota, która ma tworzyć wyłącznie piękne tło dla produktów sprzedawanych w tym miejscu. Matowy czarny sufit wraz z belkami malowanymi na czarno nadają przestrzeni charakter industrialny, który jest spójny z dziedzictwem dawnego budynku.
„Elementy architektury stanowią solidną ramę, którą dzierżawcy mogą zmieniać odpowiednio do swoich potrzeb” – informują architekci, którzy pozostawili również odsłonięte przewody w suficie. „Sufit ma kolor matowej czerni, aby skupiać uwagę wyłącznie na ladach wystawienniczych, które obramowane są solidnymi belkami w tym samym kolorze.”
Pomieszczenia magazynowe i służbowe zlokalizowane są w jednym końcu przybudówki, gdzie znajduje się dodatkowo antresola.
 
Lokalizaja: Malmö, Szwecja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne