Nowoczesna stodoła

„Małopolska Chata Podcieniowa to dom dla czteroosobowej rodziny, który czerpie inspiracje z tradycyjnej, drewnianej architektury podcieniowej.
 Historyczne podcienia osłaniały front domu przed deszczem oraz działaniem słońca. Domy podcieniowe często tworzyły pierzeje rynków miejskich, umożliwiając komunikację po mieście pod dachem. W terenach górzystych podcienie podążały za topografią terenu tworząc podcieniowe schody. Ciekawym przykładem tego typu rozwiązań są domy podcieniowe zlokalizowane w rynku Lanckorony.

Projektując Małopolską Chatę Podcieniową, dostosowaliśmy się do zapisów Planu Miejscowego, który pozwalał na budowę obiektu jedynie dwukondygnacyjnego, z czego druga kondygnacja to poddasze przykryte dachem dwuspadowym. Pomimo kontrowersyjnych zapisów, znacznie ograniczających możliwości kreacji ciekawej formy architektonicznej na tej pięknie ukształtowanej działce widokowej, o znaczącym południowym spadku, udało nam się wykreować ciekawą strukturę budynku harmonijnie wpisującą się w krajobraz. Wydzieliliśmy aż pięć różnych poziomów podłogi, nadal prawnie mieszczących się w definicji obiektu dwukondygnacyjnego. Zaprojektowana forma naturalnie wpisuje się w topografię terenu oraz widokową działkę o nieregularnym kształcie.

Parter od strony wejścia powiązany jest z istniejącym poziomem terenu. Następnie  w strefie dziennej - kuchni i jadalni - poziom nieznacznie się obniża otwierając wysokie wnętrza na rozległy widok. Jeszcze niżej znajduje się poziom salonu. W centralnej części strefy dziennej, gdzie zlokalizowaliśmy kominek, tworzy się kilkustopniowy uskok przebijający taflę szkła, mający swoją kontynuację na zewnątrz budynku, w podcieniu. Uskok we wnętrzu tworzy przestrzeń siedziska, formę wielopoziomowego audytorium, które może być wykorzystane do projekcji filmów czy nietypowej aranżacji przestrzeni gościnnej.

Poddasze to prosta dwuspadowa forma tworząca od strony południowej strzeliste, widokowe wnętrze głównej sypialni, natomiast od strony północnej dwupoziomowe wnętrza, pokoje i pomieszczenie do pracy z antresolą”.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook


Zespół: Bogusław Barnaś, Bartosz Styrna, Anna Taczalska, Natalia Bryzek, Alzbeta Barancikowa, Alicja Dziedzina, Anna Hydzik, David Hernandes Martin, Paulina Dobrzańska



Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś



Lokalizacja: Zabierzów









 
więcej

komentarze

Monika Bożek:
Piekny! 😍
Ewa Wolanin:
Baaaardzo mi się podoba
Maciek Dzc:
w takim mógłbym mieszkać, gratuluje projektu i zazdroszczę inwestorowi :)
Daniel Kosmatka:
Fajny, ale trochę wali Gierkiem, co? ;)
Tatiana Pożywiłko:
Piękny
Aleksandra Lelek:
Karolina taki domek? Ma duży garaż!
Piotr Zarzycki:
Państwa inwestycja stodoły kiedy będzie gotowa ?
Jolanta Bj:
CUDOWNIE !!!
Andrzej TeeRex:
chce taką ;) serio chcę
Pani Czynka:
No No, taką "chatką" bym nie wzgardziła :)
Pro-Moderno Nowoczesne Ogrodzenia:
jest zachwycająca:)
Pat Dante:
Gustowne to o wiele za mało powiedziane 👍klasa sama w sobie
Mariusz Pisarski:
Ideał
Renata Kwolek:
Nigdy bym nie pomyślała, że będę chciała mieszkać w stodole :) Piękna
Jadwiga Krzywicka:
Ble
zobacz ten wpis na FB

komentarze

Monika Bożek:
Piekny! 😍
Ewa Wolanin:
Baaaardzo mi się podoba
Maciek Dzc:
w takim mógłbym mieszkać, gratuluje projektu i zazdroszczę inwestorowi :)
Daniel Kosmatka:
Fajny, ale trochę wali Gierkiem, co? ;)
Tatiana Pożywiłko:
Piękny
Aleksandra Lelek:
Karolina taki domek? Ma duży garaż!
Piotr Zarzycki:
Państwa inwestycja stodoły kiedy będzie gotowa ?
Jolanta Bj:
CUDOWNIE !!!
Andrzej TeeRex:
chce taką ;) serio chcę
Pani Czynka:
No No, taką "chatką" bym nie wzgardziła :)
Pro-Moderno Nowoczesne Ogrodzenia:
jest zachwycająca:)
Pat Dante:
Gustowne to o wiele za mało powiedziane 👍klasa sama w sobie
Mariusz Pisarski:
Ideał
Renata Kwolek:
Nigdy bym nie pomyślała, że będę chciała mieszkać w stodole :) Piękna
Jadwiga Krzywicka:
Ble
zobacz ten wpis na FB