Mannal House by Denizen Works

Mannal House u stóp szkockiego wybrzeża

Mannal House to nowoczesna STODOŁA projektu Denizen Works. Bryła stanowi dom rodzinny z 4 sypialniami na wyspie Tiree na zachodnim wybrzeżu Szkocji. Zlokalizowano ją wysoko nad morzem, patrząc na wschód w kierunku stałego lądu nad Mull.

Lokalizacja Mannal House

Zachodnie wybrzeże Szkocji kryje w sobie oksymoron w postaci wyspy Tiree, która de facto terytorialnie stanowi własność brytyjską. Działka znajduje się u podnóży miasteczka Mannal. Ówczesny właściciel przed sprzedażą ziemi posiadał własne zabudowania. Działka jest więc usiana różnymi budynkami gospodarczymi, ruinami i obejściem. Właśnie w owym obejściu umieszczono Mannal House.

Relikty rolnicze wpłynęły na formalną organizację Mannal House, a w szczególności ruiny dwuspadowej bryły. Powstały dom, podzielony na dwa skrzydła, mieści w odbudowanych kamiennych murach dom rodzinny. To właśnie te kamienne mury stanowią ducha architektonicznego budynku. Zasadniczo jest to bryła z dwoma szczytami. Pierwszy szczyt to ten kamienny, z którego można przejść do ogrodu. Stamtąd roztacza się widok na Hynish i rząd latarni morskich zaprojektowanych przez Alana Stevensona.

Przestrzenie

Z ogrodowego dziedzińca można przejść do wnętrza domu. Tutaj szczyt domu okalają tafle szkla. Aby stworzyć to wyrażenie, architekci skopiowali objętość kamiennej bryły. Wysunęli ją poza starą ścianę graniczną i unieśli, tworząc formę szczytową, która zbliża do morza. Ta przestrzeń stanowi punkt centralny domu. Zawiera on kuchnię i przestrzeń gospodarczą, stół jadalny i główny salon. Na górze znajduje się główny apartament z łazienką, garderobą i gabinetem.

Pod kątem prostym do tego głównego skrzydła znajduje się skrzydło sypialniane. Zawiera ono trzy sypialnie i dwie łazienki z widokiem na wschód. Stąd można chłonąć poranne promienie słoneczne z widokiem na morze. Sufity tych przestrzeni są subtelnie zaokrąglone, tworząc kontrast między niskim dachem na zewnątrz.

Technikalia

Zbudowany z drewnianego zestawu SIPs, czyli izolowanych paneli strukturalnych. Panele składają się z izolującego rdzenia piankowego umieszczonego pomiędzy dwoma okładzinami strukturalnymi. Dzięki temu zabiegowi Mannal House jest wysoce izolowany z ogrzewaniem dostarczanym przez powietrzną pompę ciepła. Zewnętrznie dom jest pokryty materiałami lokalnie pozyskanymi z wyspy Tiree. Mianowicie, kamienne ściany, okładziny z drewna, tynki żwirowe i bitumiczne.

Lokalizacja: Wyspa Tiree, Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne