Nowoczesna stodoła

Biuro architektoniczne AR Design Studio przekształciło stare stajnie w Hampshire w Anglii w wyjątkowy dom rodzinny z trzema sypialniami. 
Historyczne stajnie, zwane Manor House Stables, w których kiedyś mieszkał zwycięzca prestiżowych wyścigów konnych Grand National, były jednopiętrowym budynkiem ze ścianami z cegły i kamienia. Zespół AR Design Studio otrzymał zadanie przekształcenia tego historycznego budynku w nowoczesny dom, bez usuwania śladów przeszłości.
- Koncept opierał się na zachowaniu tego co istniało, z jednoczesnym dołożeniem nowych, prostych dodatków, które sprawią, że oryginalny charakter tego miejsca nabierze jeszcze większego blasku  – wyjaśniają architekci. 
Aby zachować oryginalny podział drewna, architekci wprowadzili kilka zmian w planie, tworząc różne pomieszczenia w starych stajniach i pozwalając na to, by w części frontowej ciągnął się korytarz.
Trzy sypialnie zostały przesunięte w zachodni koniec budynku, podczas gdy kuchnia i jadalnia są zlokalizowane na środku, a część wypoczynkowa otwiera się na niewielki taras po stronie wschodniej.
Wiele z oryginalnych drzwi udało się odnowić, a stare drewniane ramy okienne zastąpiono nowoczesnym przeszkleniem i stalowymi framugami. W dachu stworzono nowe świetliki, aby doświetlić wnętrze także od góry. W projekcie pozostawiono sporo cech charakterystycznych dla oryginalnej stajni. Są tam między innymi stare poidła dla koni, które teraz służą jako umywalki. Polerowana betonowa podłoga ciągnie się przez cały dom, a na ścianach i podłogach w łazienkach pojawiają się czarne płytki.

Lokalizacja: Hampshire, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA



 

 

 
więcej