Mercer Modern

Mercer Modern to dom z połowy ubiegłego wieku, który stoi na blisko 15-hektarowej działce, położonej na zboczu Wyspy Mercer w stanie Waszyngton.

Stary dom miał dobrą konstrukcję, ale był odcięty od swego pięknego otoczenia i widoków na jezioro Waszyngton. Firma Wittman Estes przeprowadziła modernizację budynku w taki sposób, by mieszkająca w nim rodzina mogła przenieść część swego życia na zewnątrz i jednocześnie nawiązać do swych kalifornijskich korzeni.

Dom powstał w 1969 roku i jego układ oraz styl nie pasowały do współczesnego stylu życia młodej rodziny z dwójką dzieci. Właścicielka domu to Melanie Owen, która jest projektantką mody, ale interesuje się projektowaniem wnętrz i uwielbia spędzać czas na świeżym powietrzu. Pochodzi z Południowej Kalifornii, a jej projekty są zakorzenione w kulturze surferskiej i życiu przy plaży. Jej mąż Matt również zajmuje się modą i ubraniami, a jego zainteresowania związane są z teksturami i materiałami, które tworzą poczucie wygody w przestrzeniach do życia.

To właśnie zamiłowania właścicieli stały się główną inspiracją dla architektów i projektantów z firmy Wittman Estes. Dom miał mieć proste, otwarte przestrzenie oraz jasne, delikatne barwy. Takie właśnie „plażowe wibracje” połączono z tradycjami Wybrzeża Północno-Zachodniego, czyli elementami z drewna i wysokiej jakości zabudowami meblowymi. Celem było stworzenie przestrzeni, które będzie cechował modernizm z Południowej Kalifornii, ale będzie wzbogacony o ciepłe, wysokiej jakości drewno, z którego słynie region Puget Sound.

Istotną częścią nowego domu jest taras zewnętrzny z wbudowanymi siedziskami, który został zrobiony z desek Ipe. Widok z sąsiedniego domu przesłaniają tu listewkowe ekrany z drewna cedrowego, filtrując jednocześnie słońce. Kuchnia została całkowicie przekonfigurowana, aby otwierała się na zewnątrz i umożliwiała łatwe połączenie między salonem, jadalnią oraz przestrzenią zewnętrzną. Betonowo-szklane schody łączą położony wyżej taras z ogrodem i otaczającym go krajobrazem.

– „Szukaliśmy rozwiązania, które połączy przestrzenie w taki sposób, by rodzina mogła relaksować się i krążyć na bosaka  między wnętrzem i zewnętrzem” – wyjaśnia Wittman.
Paleta lekkich, jasnych i jakby „przewiewnych” materiałów zachęca domowników do wyjścia na taras i przebywania w słońcu, w otoczeniu pięknych widoków na jezioro i położone niżej Seattle.

Lokalizacja: USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne