Nowoczesna stodoła

Opis architektów:
„Jesteśmy studentami architektury, którzy połączyli siły, by przemyśleć powszechny obecnie sposób życia, który jest szybki i wypełniony stresem. Jesteśmy świadkami nieustannej ewolucji nowych technologii w szybko zmieniającym się świecie. Życie wydaje się być nigdy niekończącą się historią pełną codziennych stresów i uciekających terminów. Zaczęliśmy się więc zastanawiać nad sposobem ucieczki od przepełnionego stresem życia i powrotu do naszych korzeni. Wierzymy, że ludzie znajdą tę ucieczkę, której potrzebują, odnajdując ją w przyrodzie.
Marzyliśmy o zaprojektowaniu schronienia, które będzie dopracowane w każdym szczególe. Nasze marzenie stało się rzeczywistością, kiedy sami stworzyliśmy ARKę, co udało nam się zrobić z pomocą naszych przyjaciół-stolarzy, którym przy okazji dziękujemy za cierpliwość.
Minimalistyczny projekt ARKi nie miał na celu się wyróżniać, ale raczej miał się połączyć z krajobrazem. Miejsce to daje możliwość cieszenia się przyrodą, stając się jego częścią i kierując całą uwagę na otwarte widoki. Nasze meble zostały zaprojektowane specjalnie dla tego domku i zostały wykonane z tego samego drewna co ściany, podłoga i sufit. Prosta elegancja jest jednym z naszych standardów.
ARKa umieszczana jest na miejscu w sposób bardzo mobilny. Nie stosujemy stałych fundamentów, by środowisko naturalne pozostało nietknięte. Zbierając wodę deszczową i korzystając z energii słonecznej, domek staje się w zasadzie niezależny. Dzięki temu, każda lokalizacja pozostaje dla niego otwarta.
Filozofia, jaka kryje się za ARKą, zapewnia miejsce do mieszkania w miejscu dzikim, umożliwiając powrót do podstaw. Kiedy boki domku zostaną otwarte, wnętrze staje się częścią krajobrazu i przyrody. 

Drewno dębowe zostało wykorzystane na powierzchniach poziomych, ponieważ jest wodoodporne. Wykonano z niego podłogi, tarasy, kuchnię i meble. Części pionowe oraz sufit są zrobione z bio płyt z sosny, które pomalowano na biało. Ten kontrast między powierzchniami poziomymi i pionowymi odgrywa główną rolę we wnętrzu naszego schronienia.
 
Architekt: Michiel De Backer + Jakub Senkowski + Martin Mikovčák
Zdjęcia: Thomas Debruyne
Lokalizacja: Brugia, Belgia
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB