Nowoczesna stodoła

„Mały dom, dobrze wykonany z przyjemnych materiałów” – tak krótki opis przedstawili właściciele tego domu zwracając się do architektów z nowozelandzkiej firmy First Light Studio. To trzyosobowa rodzina, która zamieszkała w pięknym miejscu w miejscowości Governors Bay, z malowniczym widokiem na Zatokę Lyttelton.

Największym wyzwaniem dla architektów było w tym przypadku stworzenie jak największej przestrzeni w stosunkowo niedużym budynku. Racjonalne planowanie jest więc kluczem do tego projektu. Dom ma ostatecznie powierzchnię 207 m2, a jego istotnym elementem okazała się dwuspadowa forma dachu, która pozwoliła na maksymalne wykorzystanie przestrzeni stworzonej przez właśnie taką konstrukcję dachu.
Parter to doskonały przykład umiejętnego planowania. nowoczesna STODOŁA stoi na pochyłej działce, dzięki czemu mieszkańcy mają przywilej posiadania pięknych widoków. To właśnie one – dzięki architektom – stały się ważną częścią mieszkania w tym budynku. Główny poziom domu jest zarówno funkcjonalny, jak i przestronny. Pełna wysokość sufitów w głównych pomieszczeniach wspólnych odzwierciedla konstrukcję dachu, stając się przestrzenią wygodną i pełną naturalnego światła, niezależnie od tego ile osób tu przebywa. Skrzydło sypialne jest bardziej przytulne w porównaniu do przestrzeni publicznych i oddzielone jest skutecznie przez „część służebną”, która obejmuje kuchnię, pralnię, łazienkę i osobną toaletę.

Wnętrze domu ma dużo światła i jest mocno połączone ze swym otoczeniem. Drewniana paleta materiałów zastosowana na zewnątrz przenika do środka, choć tu drewno jest olejowane tak, by zachowało swoje bogate, czerwono-żółte odcienie. Dom został zaprojektowany tak, by stał się integralną częścią krajobrazu – jakby stał tu od zawsze. Pomogło w tym głównie drewno, które zdominowało wybrane materiały. Szczegóły projektu podkreślają dwa wyróżniające się elementy: jeden z nich to rustykalna forma „nowoczesnej stodoły”, a drugi to lepsze i bogatsze detale wyznaczające przestrzenie publiczne domu, świetne współgrające ze światłem i słońcem.

Projekt ten zdobył nagrodę 2019 NZIA Canterbury Architecture Awards. Jury stwierdziło, że firma First Light zaprojektowała czarujący dom rodzinny, który jest jednocześnie harmonijny i relaksujący. Wnętrze domu to przykład architektury interakcji – to seria doskonale wyskalowanych pomieszczeń, które zapewniają prywatność, ale jednocześnie łączą się spójnie z przestrzeniami wspólnymi, ujednolicając cały dom.

Lokalizacja: Zatoka Lyttelton, Nowa Zelandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej