Nowoczesna stodoła

Choć wiele z drewnianych domów wiejskich i stodół w Szwecji malowanych jest na wyróżniający, czerwony kolor, nie ma informacji historycznych wskazujących na to, że taka barwa była stosowana na wyspach znajdujących się w archipelagu Luleå na północy Szwecji.
Architekci z Bornstein Lyckefors zdecydowali się na kolor, który miał nadać nowemu projektowi własną tożsamość, dopasowując go jednocześnie do dostojnych drzew iglastych oraz traw otaczających tworzony przez nich budynek.

„Chcieliśmy nadać nowemu budynkowi własny charakter – podrzędny, ale wciąż nawiązujący do tego, co stare” – wyjaśnia współzałożyciel studia, Andreas Lyckefors. „Biorąc pod uwagę bogate odcienie zieleni na działce, chcieliśmy też, by dom naturalnie wtopił się w swoje otoczenie, dopasowując się od kolorów przyrody” – dodaje.

Wyspa Kallaxön to miejsce odcięte od nowoczesności, nie ma dróg, ani dostępu do bieżącej wody, ale rodzina klienta firmy miała tu weekendowy domek, który był u nich od pięciu pokoleń. Prapradziadek obecnego właściciela, który prowadził w mieście fabrykę forniru, przyjął kiedyś tę działkę w ramach zapłaty za swą pracę. Jednak stary domek, który stał w tym miejscu, nie zapewniał nawet podstawowych wygód – nie było w nim toalety ani łazienki, a możliwość spędzania w nim czasu w zimie nie wchodziła zupełnie w grę. Celem nowego budynku było więc stworzenie takiej możliwości, by rodzina mogła tu przyjeżdżać także w najzimniejszym okresie w roku, kiedy woda zupełnie zamarza.

Nowy domek został zbudowany z sosny i ma tradycyjny kształt i dach. Wszystkie ściany zewnętrzne pomalowano na wapienny, zielony kolor, pozostawiając jedynie cofnięty ganek przy wejściu w naturalnym, sosnowym kolorze. Dach został wykonany z miedzi oksydowanej, która ma prawie identyczny odcień jak elewacja. „Razem tworzą one solidną, jedną całość, która wtapia się w zielone odcienie pokrytego lasem przylądka” – mówi architekt.

Choć domek wygląda na jednopiętrowy, mieści dwa piętra, dzięki czemu cały parter może być wykorzystywany jako wspólna przestrzeń rodzinna, którą można otworzyć na otaczający dom krajobraz. Jadalnia, kuchnia i salon zostały zorganizowane wokół drabiniastej klatki schodowej, a w zacisznym miejscu udało się jeszcze zmieścić łóżko, na którym można wygodnie odpocząć w ciągu dnia. Na górze urządzono wygodną sypialnię główną oraz przestrzeń dodatkową, którą można swobodnie modyfikować. Toaleta i prysznic z bieżącą wodą mają wejście od zewnątrz, dzięki czemu mogą z nich korzystać także mieszkańcy starego domku, który nadal funkcjonuje na działce. Aby uniknąć ryzyka powodzi, domek został uniesiony nad ziemią na małych, betonowych słupach.

Lokalizacja: Szwecja
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej