Nowoczesna stodoła

Jednak przede wszystkim chcieli, byśmy stworzyli im miejsce, które zachęci ich do większego zaangażowania i kontaktu z niezwykle pięknym, dojrzałym ogrodem.
Działka znajduje się w południowej części Londynu, a ze względu na ogród część elewacyjna wychodząca na tę przestrzeń stała się kluczowym elementem całego projektu. W tym miejscu zabawiliśmy się konstrukcją i jej przezroczystymi właściwościami, tworząc budynek, który zmienia swój wygląd  zależnie od pory dnia i nocy. Budynek i jego ściana od strony ogrodu są częściowo przesłonięte przepuszczającymi światło ekranami, które zwiększają poczucie prywatności mieszkańców, ale jednocześnie sprawiają, że nocą fasada zaczyna żyć innym życiem. Przeszklenia i przejrzystości miały też kusić właścicieli do tego, by pozostawali w ciągłym kontakcie z ogrodem, wchodząc do niego tak często, jak tylko jest to możliwe.

Przestrzeń wewnętrzna została jakby „owinięta” ciepłą sklejką z drewna świerkowego, która tworzy ciepłą atmosferę nawet w najbardziej mokre, pochmurne i zimne dni w roku. Pochylone sufity zostały naznaczone świetlikami, które nie tylko rozświetlają wnętrze, ale też wprowadzają do środka wybrane widoki dorosłych okazów drzew, które charakteryzują ten ogród. Szklane, przesuwne drzwi i przeszklenia oferują z kolei widoki na tylną, zalesioną przestrzeń londyńskiego ogrodu.

Lokalizacja: Londyn, Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej