Nowoczesna stodoła

Ten niewielki wakacyjny domek stoi zaskakująco blisko Starego Dunaju w centrum Wiednia.
W tym miejscu stworzono podłużne jezioro, kiedy odcięto część kanału rzeki Dunaj w ramach działań zapobiegających powodzi. Zaledwie 60 metrów dalej stoją duże bloki mieszkalne, ale cała okolica sprawia, że w tym miejscu łatwo zapomnieć, że znajdujemy się w gęsto zabudowanej okolicy w centrum dużego miasta.

Mały domek stoi na maleńkiej działce znajdującej się nieco poniżej poziomu ulicy. Aby mieszkańcy stojących dalej bloków nadal mogli cieszyć się ładnym widokiem na rzekę, linia dachu została poprowadzona nisko, podnosząc się maksymalnie dwa metry nad poziom biegnącego wzdłuż ulicy chodnika. Pomimo takich ograniczeń firma SHARE Architects zapewniła mieszkańcom wyjątkowy domek o powierzchni 45 m2. Stworzyli „mikro willę”, która gwarantuje swym mieszkańcom pełen komfort, nawet jeśli mieszka się tam przez cały rok. Architekci wyjaśniają, że inspiracją dla ich projektu były luksusowe jachty z błyszczącym, białym wnętrzem, drewnianym pokładem i stalowymi balustradami.

Biel dominuje w całym wnętrzu. W połączeniu z dużymi oknami i światłem odbijającym się od wody sprawia, że wnętrze jest wyjątkowo jasne.

Na dole znajduje się kompaktowa kuchnia z wbudowanym stołem. Nad kuchnią jest antresola, która zawiera miejsca do spania. Antresola zawieszona jest pod dachem, dzięki czemu w części poniżej nie ma żadnych wsporników i kolumn. Pod schodami zmieściła się niewielka łazienka.
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej