Nowoczesna stodoła

Sporym wyzwaniem dla architektów może być instalowanie obiektów-schronisk w miejscach odległych, które charakteryzują skrajne warunki atmosferyczne – potężne wichury, ekstremalne zmiany temperatury, duże opady śniegu oraz trudny, nierówny teren. Takie warunki wymagają specyficznych form, konstrukcji i koncepcji architektonicznych i właśnie one zdeterminowały ten projekt.
Na szczyt Kanin w Alpach Julijskich można dotrzeć tylko po długiej i trudnej wspinaczce lub helikopterem. Z tego powodu moduły i ładunki musiały być przygotowywane zgodnie z wymogami dotyczącymi maksymalnego obciążenia i przy zachowaniu równowagi. Miejsce, które znajduje się w sercu górskich krajobrazów wymagało też od projektu poszanowania dla okolicy i naturalnych zasobów, zapewniając maksymalną stabilność budynku przy wywieraniu jak najmniejszego wpływu na jego otoczenie.
Kanin to szczyt o wysokości 2582 m n.p.m., który znajduje się nad małym miastem Bovec, leżącym w dolinie otoczonej górskimi szczytami. Miejsce to ma znaczenie nie tylko turystyczne, ale też historyczne, ponieważ podczas I wojny światowej rozegrały się tam ważne bitwy, których ślady można odnaleźć także dzisiaj.
Miejsce na to wyjątkowe schronisko zostało wybrane przy współpracy ze słoweńskim stowarzyszeniem alpinistów i PD Bovec. Przeważyły przepiękne widoki na wszystkie strony świata i możliwość podziwiania krajobrazów zarówno po stronie włoskiej, jak i słoweńskiej. Stąd widać Triglav, dolinę Soca oraz Morze Adriatyckie. Schronisko to ma służyć wspinaczom, wędrowcom, grotołazom, alpinistom oraz wielbicielom przyrody, a nawet odważnym romantykom. Warunki pogodowe są tu szczególnie trudne w zimie, a pokrywa śnieżna może tu przetrwać przez ponad pół roku. W zimie może spać nawet ponad 10 m śniegu, a w innych porach roku zdarzają się potężne ulewy i silne wichury. Poza tym sporadycznie występują tu także trzęsienia ziemi.

Kanin Winter Cabin tworzy kompaktowy, drewniany element zorganizowany w ramach trzech platform. Platformy te zawisły nad doliną, a duże, panoramiczne okno zapewnia zapierające dech w piersiach widoki. Część bazowa opiera się na zboczu, minimalnie ingerując w skałę. Wnętrze charakteryzuje prostota i funkcjonalność, zapewniając schronienie maksymalnie dziewięciu osobom.
Transport i umocowanie domku były niezwykle trudne. Przeprowadzono je z pomocą słoweńskiego wojska, choć i wtedy udało się to zrobić dopiero po trzeciej próbie. Wyzwanie pozwoliło jednak zgromadzić nową wiedzę i doświadczenie w ekstremalnych warunkach pogodowych, a efekt jest już doceniany zarówno przez górskich profesjonalistów, jak i amatorów.

Lokalizacja: Kanin, Alpy Julijskie
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej