Nowoczesna stodoła

Ten mały budynek służy jako studio rzeźby.
Wydaje się więc, że architekci stworzyli właściwą formę, nadając mu abstrakcyjny kształt, który sam w sobie przypomina już rzeźbę z zygzakowatym dachem. Elewacja z galwanizowanej stali przechodzi z jednej ściany na dach, gdzie układa się w dwa asymetryczne elementy szczytowe. I choć budynek o nazwie „Polygon Studio” nie został zaprojektowany jako całoroczny dom, mógłby z powodzeniem służyć jako uroczy, mały domek.

Właściciele – poza tym, że chcieli mieć miejsce do rzeźbienia – poprosili też architektów z firmy Jeffery S. Poss Architect i studia WORKUS, by znalazło się tam miejsce do przenocowania gości. Architekci zaprojektowali więc trzy połączone ze sobą przestrzenie: dwupiętrową przestrzeń do pracy, strych dla gości oraz przestrzeń użytkową. Strych i podwójnej wysokości studio znajdują się po dwóch stronach domu z dachem szczytowym, a opadający pośrodku nisko dach pomaga zdefiniować różne funkcje tych przestrzeni. Parter ma powierzchnię 38 m2, a poddasze blisko połowę z tego.

Polygon Studio stoi na szczycie działki o dużym nachyleniu w okolicy jeziora George w górach Adirondack w stanie Nowy Jork. Duże, szklane drzwi na dwóch poziomach zwrócone są w stronę jeziora i pozwalają dostrzec między drzewami taflę wody. Drzwi na poziomie poddasza otwierają się na balkon.

Podłoga w studiu została wykonana z trwałego betonu. Ściany są białe, aby odbijały światło, a sufity i poddasze obite są drewnem cedrowym, które tworzy w tym wnętrzu ciepłą atmosferę. Te same deski cedrowe zostały wykorzystane także na zewnętrznych ścianach szczytowych. Najniższa część dachu tworzy duże zadaszenie nad drzwiami wejściowymi.
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej