Minimalistyczna willa z dachem torfowym

W wiejskim krajobrazie między Rotterdamem a Goudą firma FilliéVerhoeven Architects zrealizowała dom, który jest równie efektowny, co skromny. Villa SG21 to solidna czarna drewniana STODOŁA z zielonym dachem, dopracowana w każdym detalu.

Klientom prywatnym zależało na minimalistycznym i przejrzystym projekcie, który wyróżniałby się na tle bardziej konwencjonalnych budynków wzdłuż ulicy.

Dach torfowy

Willa SG21 położona jest przy zabytkowej drodze przez chroniony krajobraz, głównie łąki. Wymiary działki to około 100×50 m, poprzecinana kilkoma kanałami. Dom posadowiony, z widokiem na łąki oraz drzewa i krzewy.

Aby połączyć się z tym krajobrazem, biuro architektoniczne wyposażyło dom w torfowy dach. Wybrano torf norweski, dostarczany w siatkowych rolkach, które można było umieścić bezpośrednio na dachu. Torf miesza się z nasionami różnych traw. W dach wbudowano rozbudowany system zraszania, który załącza się, gdy tylko specjalne oprogramowanie wykryje, że dach torfowy staje się zbyt suchy.

Jasne i przestronne

Projekt domu to bez wątpienia nowoczesna STODOŁA . Dach jest asymetryczny i spadzisty z jednej strony do pierwszego piętra. Architekci FilliéVerhoeven zrealizowali minimalistyczny wygląd dzięki okładzinie elewacyjnej wykonanej z czarnych desek i szczególnie wąskim profilom otworów okiennych i drzwiowych.

Wnętrze również wygląda minimalistycznie, częściowo ze względu na brak widocznych kolumn. Dach z drewna klejonego krzyżowo o grubości 20 cm opiera się głównie na ścianach nośnych. Ponadto detale, takie jak klamki drzwi wbudowane w płaszczyznę, wąskie profile okien i ukryta wentylacja, jeszcze bardziej podkreślają minimalizm projektu.

Drzwi przesuwne

Aby utrzymać się w wymaganej objętości, okna i drzwi na parterze lekko cofnięto. Drzwi wejściowe ukryte są za drewnianymi drzwiami przesuwnymi. System przesuwny do drzwi drewnianych przy wejściu jest ukryty za elementami elewacji z czarnego drewna.

Po drugiej stronie budynku zastosowano ogromne szklane drzwi przesuwne. Dwie 500-kilogramowe powierzchnie o wymiarach 10 na 3 metry łączą wizualnie salon z krajobrazem. Nawet tutaj profile mają jednak tylko 20 mm szerokości.

Lokalizacja: Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne