Minimalistyczny i nowoczesny dom australijskich celebrytów

Pete Kennon, renomowany architekt z Melbourne, słynie z intuicyjnych projektów, które podkreślają tożsamość jego klientów. Jednak nawet dla niego ten projekt był wyzwaniem, gdyż musiał sprostać wymaganiom dwojga klientów, którzy regularnie pojawiają się na czerwonych dywanach w Australii. Co więcej, architekt musiał pogodzić dwie wielkie osobowości w stosunkowo niewielkiej przestrzeni. Na szczęście Kennon miał za sobą już podobne doświadczenia zawodowe i umie tworzyć iluzję w małych pomieszczeniach.

Para celebrytów i klientów to w tym przypadku Joey i Jane Scandizzo. On jest znanym fryzjerem gwiazd, wielokrotnie nagradzanym, i nawet sama Anna Wintour z amerykańskiej edycji Vogue oddaje swą fryzurę w jego ręce. Jane jest z kolei modelką i matką, która wychowuje trzech dorastających chłopców, występując również w serialu reality show „Yummy Mummies”, który jest transmitowany na kanale Netflix w Australii i Stanach Zjednoczonych.

Pierwowzór

Para miała mały, wiktoriański domek, stojący na wąskiej działce. Potrzebowała architekta, który uszanuje historię budynku, zamieniając go jednocześnie w przyszłościowy dom dla całej rodziny.

– „Kiedy skontaktowali się ze mną Joey i Jane, nie mieli jeszcze wyrobionej opinii na temat projektu” – wspomina Kennon swe pierwsze spotkanie z celebrytami. – „Nie do końca wiedzieli czego oczekują, więc zaczął się cały proces wynajdywania różnych kwestii, które następnie trzeba było rozwiązać”.

– „Co kilka tygodni spotykaliśmy się przy kolacji i rozmawialiśmy o projekcie; mówiliśmy o układzie, materiałach, szczegółach i o tym, jakie przyniesie to efekty” – mówi Kennon. – „Dzięki temu procesowi byłem w stanie zrozumieć ich sposób życia, jednocześnie przewidując, co będzie im potrzebne w przyszłości”.

W ten sposób architekt ustalił, że Joe został wychowany w staroświeckim otoczeniu, lubi dawną modę i klasyczny design. Przyznał jednak, że fryzjerstwo jest twórczą pogonią za współczesnym stylem życia i jako takie, nowoczesność należy wziąć pod uwagę. Poza tym Joey lubi jasne pomieszczenia zalane naturalnym światłem.

– „Jestem osobą, która ma klaustrofobiczne wnętrze, więc ciemne, zamknięte przestrzenie nie działają na mnie” – wyjaśnia Joey. – „Muszę jak najwięcej przebywać na zewnątrz. Tak więc salon z dużym, przeszklonym oknem wychodzącym na ogród jest dla mnie idealnym rozwiązaniem”.

Beton jago główny budulec

Architekt zaproponował wszechobecność betonu, który – według niego – tworzy idealny most konstrukcyjny, między starym i nowym.

– „To trwałość i obecność w jednym” – mówi, dodając, że jest to też materiał solidny, który doskonale sprawdzi się przy trzech dorastających chłopcach. Poza tym beton architektoniczny może mieć zaskakującą miękkość wizualną. Nawiązuje do ciepła i kobiecości Jane w tym zdominowanym przez mężczyzn domu. I takie rozwiązanie zostało w pełni zaakceptowane przez obojga klientów.

Architekt uwzględnił modny i szybki styl życia pary, ale nie zapomniał o ich rytuałach, wspomnieniach i pamiątkach. Istotne miejsce w projekcie zajęła kuchnia – długa, otwarta przestrzeń, która emanuje kanciastością nowoczesnej włoskiej kawiarni. To „całodobowe” bistro wychodzi na otwarty pokój rodzinny, umeblowany w taki sposób, by umożliwiał zarówno wspólne spędzanie czasu, jak i prywatność połączoną z łatwym dostępem do ogrodu. W salonie pojawiła się betonowa ściana oraz sufit, którym jednak nie brakuje lekkości, dzięki odpowiedniemu wykończeniu. Lniane zasłony i miękkie sofy tworzą przyjemną, rodzinną atmosferę.

Kennon cieszył się pełnym zaufaniem swoich klientów, co – jak sam mówi – znacznie przyczyniło się do sukcesu projektu. Mógł bowiem odpowiednio kontrolować „wkład estetyczny” w każdym pomieszczeniu. Podobny charakter mają też zarówno sypialnie, jak i łazienki, w których dominują szarości oraz beton połączony z marmurem. W efekcie powstał piękny, designerski dom dla młodej, powiększającej się rodziny.

Chcesz urządzić swój dom w podobnym stylu? Szukasz betonu architektonicznego? Zajrzyj do Contractors. 

Lokalizacja: Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne