Nowoczesna stodoła

Młyn jest usytuowany wśród nieużywanych budynków gospodarczych położonych na stromych wzgórzach zwróconych w stronę doliny granic Szkocji.
Mimo że znajduje się niedaleko miast, młyn mieści się w odległym zakątku i rozpościera się z niego niesamowity widok na wschodnią i zachodnią część doliny. Zadanie polegało na przekształceniu budynku młyna w celu stworzenia nowoczesnego, wiejskiego domu letniego , zachowując jego historyczny charakter.
Przestrzenie miały być proste, trwałe i solidne z pięknymi widokami z każdej strony. Sypialnie miały być małe, z maksymalnie dużą powierzchnią dzienną. Mimo preferowanego otwartego planu pomieszczeń, kuchnia, jadalnia i pokój dzienny miały mieć własną tożsamość.
Charakterystyczna wydłużona bryła młyna wyłaniająca się spośród wzgórz , sprawia, że jest on wyjątkowo wyeksponowany, również dzięki rozwiązaniom architektonicznym zastosowanym w oryginalnych murach. Oryginalny dach i podłogi były nie do odratowania dlatego zastąpiono je nowymi utrzymanymi w tym samym stylu.
Długość i ułożenie oryginalnych kamiennych murów budynku młyna umożliwiły zastosowanie nowej struktura oszklonego świetlika w górnej części. Światło wpada do niższych poziomów, dzięki czemu można podziwiać szersze panoramiczne widoki. Przekrój budynku pozwala na przemieszczanie się w pionie. Zmiany w pół poziomie pomieszczeń mieszkalnych podkreślają otwartą przestrzeń pokoju dziennego, kuchni i jadalni.
Oryginalne drzwi frontowe zostały odnowione modrzewiem ukazują jadalnię i pozwalają zerknąć do rozjaśnionego pokoju dziennego. Schody prowadzą do kuchni która otwiera się na przestronny ogród. Główna powierzchnia dzienna mieści się pół poziomu wyżej od jadalni. Wcięte w mur okna dają wspaniały obraz doliny. Dostępna łazienka, pomieszczenie gospodarcze i sypialnia ukryte są w podziemnej części północnej. Na g górze znajdują się 3 sypialnie, do dwóch z nich można dojść od schodów wschodnich i zachodnich, a dzięki czemu podwójnej wysokości parter jest dodatkowo oświetlony.
Oryginalne mury zostały wzmocnione naprawione przy użyciu kamienia i zaprawy wapiennej. Wszystkie nowe otwory w starych murach zabezpieczono stalą ocynkowaną i nowym drewnem okrytym barwionym na czarno drewnem, w celu zachowania oryginalnego charakteru.
Wnętrze ścian pokryto dobrej jakości sklejką świerkową oraz wykończeniem gipsowym. Podłogi pokryte są deskami sosnowymi i polerowanym betonem.

Lokalizacja: granice Szkocji, Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

zdjęcia

komentarze

Marcin Sumiła:
niesamowita
Izabela Ruszczyńska:
Bajka :)
Tomasz Tartanus:
Mmmmmmaaah
Alex Oda:
ciekawe ile ta przyjemność
Katarzyna Żęgota:
Znajome klimaty <3
Piotr Sebastian Nej:
Cegła po cegle przeniósłbym go do Polski :)
Grzegorz Rys:
.....super jak cała Szkocka wieś 💕
STYLOTEKA.pl:
Świetny, ma klimat!
Kotulinskiego6:
omg!
Agata Buziałkowska:
Maciej otwarte jeszcze kolektury? Jakaś kumulacja?
MałGosia Dziuba:
Najfajniejsze,bo na wsi😊
Marek Kliszcz:
Super
zobacz ten wpis na FB

zdjęcia

komentarze

Marcin Sumiła:
niesamowita
Izabela Ruszczyńska:
Bajka :)
Tomasz Tartanus:
Mmmmmmaaah
Alex Oda:
ciekawe ile ta przyjemność
Katarzyna Żęgota:
Znajome klimaty <3
Piotr Sebastian Nej:
Cegła po cegle przeniósłbym go do Polski :)
Grzegorz Rys:
.....super jak cała Szkocka wieś 💕
STYLOTEKA.pl:
Świetny, ma klimat!
Kotulinskiego6:
omg!
Agata Buziałkowska:
Maciej otwarte jeszcze kolektury? Jakaś kumulacja?
MałGosia Dziuba:
Najfajniejsze,bo na wsi😊
Marek Kliszcz:
Super
zobacz ten wpis na FB