Modelowa rewitalizacja NT Industrty w śląsko-skandynawskim stylu

Modelowa rewitalizacja NT Industrty w śląsko-skandynawskim stylu

Historia siedziby firmy NT Industry przy ul. Fabrycznej w Orzeszu Jaśkowicach sięga początków XIX wieku i silnie zakorzeniona jest w przemysłowym charakterze Śląska. W latach 1812- 1951 istniała w tym miejscu huta cynku, później garbarnia. Prekursorami orzeskiego przemysłu byli właściciele ziemscy masowo kupujący tereny pod inwestycje oraz zwykli mieszkańcy Orzesza i okolic, którzy z rolników i rzemieślników stawali się górnikami, hutnikami, kolejarzami.

Od 2003 roku zakłady dawnego „ZREMBU”, na zdegradowanych terenach przemysłowych Orzesza Jaśkowic, stały się własnością duńskiej firmy NT Industry – produkującej sprzęt transportowy na potrzeby klientów z sektora transportu morskiego, rolnictwa, przemysłu oraz konstrukcji i urządzeń stalowych. Obecny zespół budynków zakładu stanowią hale produkcyjne, magazynowe, budynek biurowy z zapleczem socjalnym, stróżówka (portiernia) oraz mniejsze obiekty. Wraz z rozwojem firmy postanowiono przeprowadzić stopniową rewitalizację istniejących budynków zakładu, aby nadać im współczesnych parametrów technicznych i użytkowych.

Modernizacji zabudowań zakładu NT Industry w Orzeszu-Jaśkowicach podjęła się śląska pracownia GIGAarchitekci Artur Garbula z Mikołowa. Projekt podzielono na etapy. W pierwszym etapie założono przebudowę budynku portierni (stróżówka). Drugi etap prac stanowiła przebudowa nieużytkowanego od lat budynku biurowego, stanowiącego wcześniejsze zaplecze administracyjne zakładu „ZREMB” oraz zmianę sposobu użytkowania istniejącej hali magazynowej na kantynę pracowniczą firmy NT Industry.

Materiały

Głównym założeniem projektowym było zastosowanie szczerych materiałów i prostych rozwiązań. Zgodnych z zasadą „śląskiej szkoły architektury”, jak i skandynawskich wzorców zaczerpniętych z założeń duńskiego inwestora. Przywrócenie istniejących budynków do użytkowania i nadanie im nowej funkcji przy jak najmniejszej ingerencji w zastaną „tkankę”. Wykorzystana na elewacjach cortenowa okładzina pochodzi z niewykorzystanych zasobów materiałowych zakładu NT Industry i została w całości wykonana przez samego Inwestora na podstawie projektu wykonawczego pracowni GIGAarchiekci. Działanie jest modelowym proekologicznym przykładem idei Zero Waste: zero odpadów, zero zanieczyszczeń w służbie ochrony środowiska.

Kompleks

Parterowy pawilon portierni (stróżówka), znajdujący się w strefie wjazdowej na teren zakładu, składa się z dwóch części: zamknięty, przeszklony obiekt związany z obsługą kontroli dostępu i poczekalnia dla kierowców oraz obszerna wiata rowerowa.

Drugi etap prac stanowiła przebudowa budynku biurowego oraz równoległa zmiana sposobu użytkowania istniejącej dawnej hali magazynowej na kantynę pracowniczą zakładu. Budynki zbudowane w latach 60-tych XX w., zlokalizowane w bezpośrednim sąsiedztwie portierni. W ramach projektu stworzono przestrzeń o powierzchni ponad 1600 m2 idealnie dopasowaną pod potrzeby osób z niej korzystających.

W strefie komunikacyjnej istniejącą bryłę biurowca rozbudowano o prostopadłościenny box wiatrołapu oraz zaadaptowano istniejące klatki schodowe. Wejście z budynku biurowego prowadzi wprost do umieszczonej na przestrzał kantyny.

Od strony północnej budynku zrealizowano portale wejściowe zadaszające nowo projektowane wejścia do hali głównej. Na elewacji południowej przewidziano dodatkowe dwa wyjścia prowadzące na wewnętrzny dziedziniec między budynkami., stanowiący zewnętrzną strefę rekreacyjną pracowników.

Stylowe wnętrze

Wnętrzom budynków nadano nowoczesny, loftowy charakter. Oczyszczono ceglane ściany. Na podłogach zastosowano przemysłowe posadzki z betonu szlifowanego. Zachowano istniejące klatki schodowe pokryte lastriko. Elementy wykończeniowe, balustrady, drzwi, okna utrzymane w kolorystyce antracytowej dopasowano stylistycznie do charakteru przemysłowego obiektu. Współczesne balustrady z wypełnieniem z czarnej siatki korespondują z oryginalnymi odrestaurowanymi stalowymi elementami. W celu poprawy parametrów akustycznych we wszystkich wnętrzach zastosowano panele ścienne oraz sufity dźwiękochłonne wytwarzane na bazie naturalnych materiałów. W celu dodatkowego podkreślenia industrialnej przeszłości miejsca wyeksponowano instalacje wewnętrzne oraz zachowano przemysłowe detale takie jak konstrukcja suwnicy, stare skrzynki elektryczne i główne elementy konstrukcyjne. Całość industrialnego klimatu wnętrz uzupełnia minimalistycznie dobrane wyposażenie.

Poszanowanie terenu

Oszczędne w swej formie istniejące zagospodarowanie terenu wokół modernizowanych obiektów tj. pozostawienie naturalnej, sąsiadującej zieleni i drzewostanu oraz brak ingerencji w utwardzenie terenu silnie podkreśla przemysłowy charakter miejsca – tętniącego codziennym życiem zakładu. Bliskość hal przemysłowych mocno kontrastuje z sąsiedztwem zmodernizowanego kompleksu biurowo-socjalnego.

Skryta wśród zieleni rewitalizacja zakładu przemysłowego NT Industry jest miejscem wyjątkowym na mapie Polski. Głównie z uwagi na ciekawy kontekst lokalizacyjny terenów przemysłowych wpisanych w małomiasteczkową zabudowę domów jednorodzinnych Jaśkowic oraz okolicznych pól i lasów. Stopniowa rewitalizacja zdegradowanego poprzemysłowego terenu zakładu wykonana z wielkim poszanowaniu charakteru i kontekstu miejsca. Tchnięto w zastany obszar nowe życie w nowoczesnym i ponadczasowy sposób. Stanowiąc nie tylko wizytówkę duńskiego zakładu, ale w szerszym znaczeniu kształtując również nowe centrum stosunkowo niewielkiej dzielnicy Orzesze-Jaśkowice.

Lokalizacja: Orzesze-Jaśkowice, ul. Fabryczna 1
Powierzchnia terenu: 3235,90 m2
Powierzchnia zabudowy: 1474,8 m2
Powierzchnia użytkowa: 1662,6 m2

Czytaj więcej

Zobacz podobne