Niebo w każdym pomieszczeniu

W zabytkowym centrum miasta Fossano we Włoszech powstał inspirujący apartament, który został zmodernizowany według projektu Chiary Armando. Projekt został doceniony w renomowanym konkursie „Architettura in Legno”, a nazwisko architektki zaczęło pojawiać się obok największych sław włoskiej architektury.

Najważniejszym celem tego projektu była całkowita modernizacja mieszkania, ale z pełnym poszanowaniem kontekstu i miejsca oraz zachowaniem lekkości konstrukcyjnej i spełnieniem wymogów dotyczących równowagi środowiskowej. Dodatkowo projekt miał uwzględniać założenia systemu „zerowych rachunków”. W ten sposób powstał budynek, który spełnia wymogi klasy A+, kompaktowy z zewnątrz, ale podzielony wewnątrz. Przestrzenie zostały zoptymalizowane i doświetlone, dzięki oknom dachowym, a dodatkowej lekkości nadaje im duży dach z eksponowaną konstrukcją.

Mieszkanie znajduje się w zabytkowym centrum miasteczka Fossano i sam budynek również ma długą historię. Przez wieki swojego istnienia przechodził on liczne i istotne zmiany. Ze względu na ogromne uszkodzenia trzeba było usunąć ostatnie piętro, łącznie z tym co pozostało z ostatniej płyty podłogowej. Jednak dzięki temu można było wprowadzić nowy element spełniający wszystkie nowoczesne wymogi.

Nową konstrukcję wykonano z drewna. Projekt w dużym stopniu uwzględniał wykorzystanie materiałów odnawialnych i poszukiwanie ekologicznych rozwiązań odpowiednich dla tego typu budownictwa.

Wewnętrznie koncept projektowy skupił się na optymalnym wykorzystaniu przestrzeni zorganizowanych pod dużym dachem z odsłoniętą konstrukcją, gdzie architektka zdecydowała się wstawić nowe bryły pozwalające odpowiednio wydzielić konkretne funkcje. Pomieszczenia zdefiniowano przez nieprzejrzyste, przeszklone lub tylko konceptualne ściany, uwzględniając np. salon, który umieszczony został na niskiej drewnianej antresoli. Kuchnia zaprojektowana została w ciągłości z pokojem dziennym, a wyznaczają ją wyłącznie meble. Oryginalnym elementem salonu jest mała loggia, która łączy wnętrze z zewnętrzem, dzięki odpowiedniemu przeszkleniu. Takie rozwiązanie pozwoliło też stworzyć wizualną ramę dla zabytkowego centrum i ciągnących się w oddali wzgórz.

Szukasz lamp jak w projekcie? Zajrzyj do Ramko.

Lokalizacja: Fossano, Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne