Nowoczesna stodoła

Willa Montebar, wykonana z prefabrykowanych materiałów drewnianych, powstała w miejscu, które zapewnia panoramiczne widoki na szwajcarskie Alpy
i cieszy się światłem słonecznym przez wszystkie cztery pory roku. To magiczne miejsce, gdzie cisza miesza się z odgłosami natury, a powietrze niesie słodki zapach pobliskiej roślinności.
(From the architect)

Projekt tej nowoczesnej STODOŁY bazował na tutejszym prawie budowlanym, zgodnie z którym budynki muszą mieć ciemnoszary dach, by lepiej integrować się z lokalną przyrodą. Na tej podstawie powstało jednolite rozwiązanie – ten sam materiał wykorzystano na dachu i na ścianach, przez co budynek zyskuje monolityczny aspekt i przypomina duży głaz.
Jedynym wyjątkiem jest elewacja południowa, która zapewnia spektakularny widok od strony doliny. W ciepłe dni przeszklona ściana otwiera się, tworząc coś w rodzaju loggii.

Dom położony jest na skraju zbocza i otoczony jest winoroślami. Powstał z prefabrykowanych, ocieplonych elementów drewnianych, które są idealnym rozwiązaniem dla tutejszego klimatu, a cała konstrukcja została złożona w kilka dni. Zarówno dach, jak i ściany zewnętrzne, mają 22-centymetrowe docieplenie i spełniają restrykcyjne normy energetyczne. Materiał, który zastosowano po stronie zewnętrznej, to specjalne płyty gresowe. O dobre właściwości energetyczne zadbano także projektując szklaną fasadę domu, w której wykorzystano tzw. szkło niskoemisyjne.

Sporo pracy na etapie projektu poświęcono okładzinie zewnętrznej, która miała tworzyć płynną powierzchnię o czystej, prostej formie. Każda część okładziny została zaprojektowana „płyta po płycie”, tworząc dynamiczny wzór w 3 różnych formatach. Wiele płyt ma skośnie cięte krawędzie.
Ten sam materiał zastosowano na składanych okiennicach, które po zamknięciu mają tworzyć spójną całość z fasadą budynku. Dach o 6 bokach został zaprojektowany tak, by największy bok miał takie samo nachylenie jak całe zbocze, przez co jeszcze lepiej integruje się z otoczeniem.

W willi zastosowano różne rozwiązania energetyczne, dzięki czemu koszty utrzymania są stosunkowo niskie przez cały rok. W domu jest ogrzewanie podłogowe, a wszystkie lampy mają żarówki LED. W lecie dom ma naturalną wentylację, ponieważ chłodne powietrze od strumienia po stronie zachodniej przechodzi przez cały budynek. Większość pomieszczeń – salon po stronie południowej, trzy sypialnie, gabinet, dwie łazienki, pralnia, pomieszczenie techniczne, spiżarnia – mieszczą się na jednym poziomie. Wyjątkiem są 2 sypialnie dla dzieci, które mają loft i dzięki temu podwójną wysokość.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: JMA
Foto: Jacopo Mascheroni
Tekst: nowoczesna STODOŁA

więcej

architekci

komentarze

Barbara Machnikowska:
Chcę. Natychmiast :)
Paweł Ławicki:
Jutro 15 milionów, plan na kupno domu już jest, a widoki i górka zawsze się jakaś znajdzie :) :)
zobacz ten wpis na FB

architekci

komentarze

Barbara Machnikowska:
Chcę. Natychmiast :)
Paweł Ławicki:
Jutro 15 milionów, plan na kupno domu już jest, a widoki i górka zawsze się jakaś znajdzie :) :)
zobacz ten wpis na FB