W upodobaniu do amerykańskich domków letniskowych

Ten dom rodzinny zlokalizowany w południowo zachodniej Anglii jest zasługą brytyjskiego studia architektonicznego McLean Quinlan Architects. Kamienne ściany z elementami drewna są dla niego charakterystyczne.

Działka, na której zbudowano dom znajduje się na zboczu, z którego roztacza się rozległy widok na okolicę i ocean.

Architekci chcieli, aby paleta materiałów użytych w tym projekcie nawiązywała do amerykańskich domków letniskowych. Dłuższe boki budynku pokryto drewnianymi panelami. Szczyty natomiast zbudowano z kamienia. Dwuspadowy dach pokryto szarym łupkiem.

Powstały budynek jest prosty w formie. Wystająca, kamienna ściana wyznacza wejście do domu. Zamontowane tutaj ciężkie, drewniane drzwi prowadzą do przedpokoju, z miejscem na zostawienie butów czy kurtki. Większą część parteru zajmują otwarta kuchnia, salon oraz jadalnia. Tutaj znalazło się także miejsce na spiżarnię, pralnię i kącik zabaw dla dzieci.

Przez całą szerokość domu biegną schody prowadzące na piętro. Tam znajduje się pięć sypialni i trzy łazienki. Drugie schody ukryto między szafami. Prowadza one na strych, na którym mieszczą się kolejne dwie sypialnie.

Lokalizacja: Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne