Mountain Refuge, czyli maleńka modułowa chata w górach

Włoscy architekci Massimo Gnocchi i Paolo Danesi stworzyli projekt Mountain Refuge – prefabrykowany mini domek w stylu górskiej chaty, który ma być wykonany ze sklejki.

Dwaj architekci założyli startup, aby znaleźć partnera, który pomoże im wcielić ich pomysł w życie.

Gnocchi i Danesi zaprojektowali Mountain Refuge jako miejsce, które jest nowoczesną interpretacją klasycznej typologii dawnych chat. Ich budynek ma pomóc mieszkańcom odnaleźć „więzy z przyrodą”.

– „Sam koncept inspirowany jest tradycyjnymi pierwowzorami, które przywróciliśmy do życia w oparciu o współczesne zasady” – wyjaśniają architekci.

Bardzo stromy dach osadzono pod ostrym kątem nad ścianą zewnętrzną, która jest przeszklona od podłogi aż po sufit. Tak duże przeszklenie pozwala maksymalnie wykorzystać otaczające domek widoki oraz sprawia, że przyroda zaczyna wkraczać do środka chaty.

Konstrukcja Mountain Refuge jest modułowa, więc projekt może powstać jako pojedyncza przestrzeń o powierzchni 24 m2. Może też być powiększona o opcjonalny, drugi moduł, który zwiększy powierzchnię podłogi o kolejne 12 m2. Równie mocno nachylony dach drugiego modułu ustawiany jest z nachyleniem w odwrotnym kierunku. Stwarza to wewnątrz podniesioną wnękę na miejsce do spania, do której wchodzi się po wbudowanych schodach.

Gnocchi i Danesi proponują pomalowanie zewnętrznej sklejki domku z wykorzystaniem smoły drzewnej. Dzięki czemu stanie się ona bardziej odporna na warunki atmosferyczne. Sama „górska kryjówka” jeszcze lepiej wtopi się w swoje naturalne, leśne otoczenie. Wewnątrz domku sklejkę można jednak pozostawić w kolorze naturalnym. Tworzy ona minimalistyczne, ale przytulne tło dla przyrody, wysuwając ją jednocześnie na pierwszy plan.

Duet architektów planuje wyposażyć swój domek w stylowy, podwieszany kominek, który doskonale będzie współgrać z rustykalnymi, drewnianymi krzesłami, wykonanymi z pnia drzewa. Całość można uzupełnić bardziej wygodnymi fotelami.

W chacie znajdzie się także miejsce na aneks kuchenny ze zlewozmywakiem i piecem, a także na małą, ale wygodną łazienkę z prysznicem wciśniętym w jeden kąt.

Ważnym miejscem tego projektu jest taras zewnętrzny. Może otaczać cały zarys domku, zapewniając mieszkańcom mnóstwo miejsca to tego, by mogli cieszyć się bezpośrednim kontaktem z naturą i piękną pogodą.

Gnocchi i Danesi zaprojektowali Mountain Refuge w taki sposób, by nie było potrzeby wznoszenia fundamentów. Natomiast jeśli wymaga tego teren, można zastosować cienką betonową płytę.

Lokalizacja: Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne