MÜLLER House

Ten projekt jest efektem poszukiwań skutecznego wprowadzenia w życie czterech kluczowych zasad architektury: funkcjonalności / wydajności zasobów / właściwego wykorzystania energii pasywnej / rozpoznania lokalizacji i zrozumienia miejsca i jego kultury.

Rozpoznanie lokalizacji:
Ten projekt wyraża dwa różne stanowiska. Z zewnątrz wydaje się być niewielką szopą, hermetyczną i zamkniętą na otaczającą go przestrzeń zewnętrzną. Jednak od środka na nowo poznajemy to miejsce, dzięki przeszklonej fasadzie, która ciągnie się od podłogi aż po sufit, podkreślając piękno miejsca jako całości.
Funkcjonalność:
Projekt domu powstał z myślą o optymalnym wykorzystaniu jego powierzchni (72 m2), wygodzie i prywatności domowników. Ze względu na tę ostatnią cechę, dwie sypialnie zostały ulokowane na przeciwległych końcach budynku, w obu przypadkach stając się prywatnymi częściami całości.
Łazienka wraz z kuchnią tworzą własne, centralne miejsce domu, które przylega do sypialni głównej, służąc jednak reszcie pomieszczeń. Przestrzenie wspólne są w pełni połączone z tą centralną częścią i połączone bezpośrednio z kuchnią, jadalnią, salonem i osłoniętym tarasem, na którym można cieszyć się świeżym powietrzem nawet podczas ulewnego deszczu. Główne wejście do domu jest również osłonięte przed deszczem i wiatrem, umożliwiając jednocześnie podjazd osobie na wózku.
Wykorzystanie energii pasywnej:
Aby maksymalnie wykorzystać energię pasywną i zapewnić większy komfort wnętrza, architekci wykorzystali ścieżkę słońca po stronie północnej domu stosując przeszkloną fasadę, którą jednocześnie można przesłonić ścianą kurtynową na czas ulewnego deszczu. Z kolei ściana południowa pomaga wentylować wnętrze w sposób naturalny, zwłaszcza w okresie wiosennym i letnim. System rynien pomaga zbierać wodę deszczową, którą gromadzi się i wykorzystuje później w różnych celach.
Wydajność zasobów:
Optymalne wykorzystanie dostępnych zasobów pozwoliło zbudować dom w zaledwie dwa miesiące przy zachowaniu niskiej ceny za metr kwadratowy, redukując niemal do zera ilość odpadów budowlanych. Aby osiągnąć taki cel, cały projekt i sam proces budowy musiały być starannie przemyślane i zaplanowane. Dom jest zbudowany wyłącznie przez lokalnych robotników z tzw. odnawialnego drewna.

Lokalizacja: Chile
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne