Nowoczesna stodoła

Projekt Iwony Wilczek i Mariusza Tenczyńskiego na Muzeum Wsi Opolskiej, opracowany wspólnie z Ewą Oglęcką i Jarosławem Oglęckim, został wyłoniony w ogólnopolskim konkursie.
Zawodowe credo autorów, którzy prowadzą pracownię architektoniczną db2 architekci, to pokora wobec otoczenia i nie schlebianie powszechnym gustom. Nowy budynek administracyjno - recepcyjny Muzeum Wsi Opolskiej łączy tradycję z nowoczesnością. Do tradycyjnej, wiejskiej zabudowy nawiązuje kompozycją i proporcjami bryły, zastosowanymi materiałami oraz rozwiązaniem funkcjonalnym wnętrza. Elewacja powstała w wyniku nałożenia na siebie trzech warstw materiału. Jej podział zainspirowała klasyczna śląska stodoła z klepiskiem i sąsiekami, z drewnianymi wrotami na osi. Rdzeń budynku stanowi współczesna konstrukcja, uzupełniona przeszkleniami, które wpuszczają do środka światło. Drugą warstwą elewacji jest drewno. Tradycyjny materiał wykorzystano w sposób współczesny - jako żaluzje chroniące wnętrze przed słońcem i zabezpieczające przed intruzami. Żaluzje są ruchome, co wpływa na wygląd elewacji, zmieniającej się w zależności od pogody. Ostatnia, trzecia warstwa - tradycyjny materiał pokrycia dachu - gont, nawiązuje do architektury na terenie parku etnograficznego. Budynek był nominowany do prestiżowej Nagrody Miesa van der Rohe. Zdobył Nagrodę Stowarzyszenia Architektów Polskich za najlepszy obiekt architektoniczny wzniesiony ze środków publicznych.

Lokalizacja: Bierkowice, Polska
więcej