Nad brzegiem rzeki Ouse

Budynek stanął w miejscu zaniedbanego warsztatu, który powstał na działce z pozwoleniem na zabudowę, a wcześniej funkcjonował jako przystań dla funkcjonującego z tyłu kamieniołomu. Dom stoi w ważnym miejscu dla miasteczka, znajdując się właściwie u jego wrót. Miejscowe władze odpowiadające za lokalne plany budowlane chciały, by budynek stał się charakterystycznym obiektem dla miasteczka i z tego względu pozwoliły na śmiały, oryginalny projekt. Jest to bowiem pierwszy budynek, jaki widzi się zbliżając się drogą A26, jak również od strony rzeki i pobliskiego wzgórza Cliffe Hill. 

Dom stoi na długiej, wąskiej działce nad samą rzeką, a jego elewacja ze stali Corten o podwyższonej odporności na warunki atmosferyczne wyróżnia się już z daleka, kontrastując ze znajdującymi się w tle białymi klifami. Budynek z pięcioma sypialniami wyrasta w zasadzie z surowego, betonowego nabrzeża rzeki, dzięki czemu ma zagwarantowane piękne widoki na wodę od południa i zachodu oraz na ciągnące się dalej tereny zalewowe. Skała Cliffe Hill w kolorze białej kredy wznosi się wysoko ponad budynek, stanowiąc dla niego wyjątkowe tło.
Główna część domu ma dwa piętra oraz asymetryczny, dwuspadowy dach, który został przełamany, by wizualnie zmniejszyć bryłę budynku, nawiązując jednocześnie do konturów znajdującego się za nim klifu. Organizacja wnętrza jest prosta i skupia się na kluczowych dla tego miejsca widoków. Projekt zapewnia też zadaszony taras w części południowej oraz osłonięty dziedziniec od strony wejścia, który jest rodzajem „buforu” dla dźwięków dochodzących od strony biegnącej tuż obok ulicy.
Prostą formę budynku podkreśla jeszcze prosta paleta materiałów wykończeniowych, które starannie wybrano, by nadać całości wrażenie solidności. Dom ma się też dopasowywać do swego otoczenia, zmieniając się pod wpływem warunków atmosferycznych. Stal Corten, która pokrywa dach oraz piętro konstrukcji będzie zmieniać się wraz z upływem czasu, nabierając uderzająco ochrowej, niejednostajnej barwy.
Dom ma powierzchnię 272 m2 i wchodzi się do niego przez niewielki dziedziniec i przedpokój. Stąd wnętrze otwiera się coraz bardziej, aż w końcu przeszklona ściana od podłogi aż po sufit odsłania niezwykły widok na rzekę i znajdujący się dalej rezerwat przyrody. Dominujący materiał w tym wnętrzu to drewniane obicie ścian oraz piękne, drewniane meble. Podłogę na parterze wyłożono szarymi płytami lastriko, które ciągną się także za szklaną ścianą.

Lokalizacja: Lewes, East Sussex, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne