Nagato House by RASA Architektura

Rewolucja kamienicy Nagato House

Zlokalizowana w Dżakarcie w Indonezji, Nagato House stanowi rewolucyjny projekt małej kamienicy. Stara się bowiem zakwestionować jednolitość typowego projektu mieszkaniowego w Indonezji. Nagato House powinna stanowić wzór dla budownictwa oraz architektury skupisk blokowisk oraz osiedli na całym świecie.

Asymetryczność i spójność Nagato House

Nagato House dopełnione przez ogromne okna i ich asymetryczne trójkątne kształty, wyróżnia się na tle okolicznych budynków. Jednocześnie dzięki bieli oraz materiałom stwarza wizualną spójność z otoczeniem. Ot, magia oksymoronu architektonicznego.

Elewację podkreślają pionowe pasy wykonane z blachy falistej mające na celu podkreślenie proporcji budynku. Równoważąc kształt trójkątnego dachu i dominującej bieli elewacji, kolor ziemi został wybrany, aby podkreślić niektóre części domu. Mowa tu o drewnianych otworach, podłodze i elementach wyposażenia, które emanują atmosferą ciepła.

Maksymalizacja przestrzeni

Na działce o powierzchni 142 m2 istotą projektu Nagato House jest maksymalizacja przestrzeni. Podejście minimalizmu stosuje się przy projektowaniu przestrzeni wewnętrznej, w tym zabudowy meblowej. Poziome połączenie w całym budynku przekłada się na otwarty układ, który łączy obszary wewnętrzne i zewnętrzne. Ten zabieg umożliwia klientom korzystanie z obu obszarów, w tym obszarów pomiędzy nimi. Część ogólnodostępna zaczyna się od wiaty zaprojektowanej z dwuwarstwową ścianą. Betonowa ściana i brama ze stali falistej zapewniają prywatność, a jednocześnie dają poczucie przejrzystości. Wiatę połączono z ogrodem, tarasem, częścią codzienną, a także ze studiem i sypialnią.

Wewnątrz domu, przez foyer, przestrzeń codzienna składa się z salonu i kuchni wraz z przestrzenią do pracy na drugim piętrze. Miejsce do pracy tworzy pomieszczenie do interakcji między poziomami. To pionowe połączenie umieszczone w sercu domu ma na celu maksymalizację pasywnej energii pozyskiwanej poprzez naturalne światło i cyrkulację powietrza w budynku.

Lokalizacja: Dżakarta, Indonezja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne