Nowoczesna stodoła

Projekt o nazwie Naust V wiązał się z przebudową starego budynku na łodzie – postawiono na nowoczesność,
spełniając jednocześnie konserwatywne normy budowlane obowiązujące w Norwegii.
Działka leży na zachodnim wybrzeżu Norwegii, w małej wiosce Vikebygd. Budynki tego typu są powszechnym widokiem w tym kraju i tradycyjnie wykorzystywano je jako schowki na łodzie oraz sprzęt wędkarski. Obecnie, biorąc pod uwagę mniejszą zależność mieszkańców od morza, wiele z tych budynków zmieniono w domki letniskowe.
Naust V ma tylko 40 m2. Z zewnątrz obity jest w całości drewnem, które zostało ułożone pod takim kątem, by stworzyć iluzję pionowych żaluzji, zapewniając jednocześnie widoki na zewnątrz przy zachowaniu prywatności. Konstrukcję obito także przezroczystymi panelami, dzięki czemu do wewnątrz wpada rozproszone światło.
Ściany wewnętrzne domku od podłogi aż po sufit są wypełnione niewielkimi schowkami. Do stworzenia miejsc siedzących wykorzystano fundamenty, dodając kilka poduszek i podparcie pod plecy. Przy wbudowanym siedzisku ustawiono stół i ławę, tworząc miejsce, w którym można zjeść i usiąść w towarzystwie.
Naust V podzielony jest na dwie główne części: jedna z nich to ogród zimowy, a druga to w pełni osłonięte schronienie. Ogród zimowy ma drewniane deski w formie rolet wraz z arkuszami z poliwęglanu, co sprawia, że jest to miejsce „zarówno przesłonięte, jak i transparentne” – mówią architekci.
Pomiędzy częścią otwartą i zamkniętą znajduje się mała kuchnia z kominkiem. W ścianie zachodniej znalazło się miejsce na duże drzwi, które po otwarciu zamazują granicę między częścią wewnętrzną i zewnętrzną. Główne materiały budowlane – twardy rdzeń sosny, sklejka i arkusze poliwęglanowe - zostały wyprodukowane lokalnie.
Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Koreo Architects i Kolab Architects
Foto: Mattias Josefsson
Tekst: nowoczesna STODOŁA

więcej