Nowoczesna stodoła

To dom młodego małżeństwa i ich córeczki.
Kiedy rodzina postanowiła osiedlić się w słoweńskiej wiosce, poprosiła architekta Mateja Gasperica, by zaprojektował dla nich niedrogi, ekologiczny dom. Małżeństwo spędziło wiele czasu podróżując po świecie samochodem, więc wiedziało, że przestrzeń nie jest ich priorytetem. Poza tym mały domek oznaczał, że łatwiej będzie spełnić wymagania dotyczące kosztów.

Dom ma obecnie dwie sypialnie, ale para chciała mieć możliwość stworzenia jeszcze jednej sypialni w przyszłości, gdyby zdecydowała się na drugie dziecko. Architekt zaprojektował więc wyższe piętro tak, by pokój córki można było swobodnie podzielić na dwie mniejsze sypialnie, jeśli w przyszłości pojawi się taka potrzeba.

Skromne rozmiary nowego budynku, dach szczytowy i tradycyjne materiały elewacyjne sprawiają, że dom świetnie pasuje do swych starszych sąsiadów. Jednak wyróżnia się wśród nich dzięki nowoczesnym detalom.

Jednym z kluczowych elementów tego projektu są niewątpliwie okna. Od zewnątrz wydaje się, że zostały one ulokowane przypadkowo, ale mimo tego każda ściana ma zachowany odpowiedni balans wizualny. Wchodząc do środka można jednak dostrzec logikę, jaka kryła się za takim ułożeniem otworów okiennych. Niskie, poziome okna zapewniają dobry widok, kiedy siedzimy przy stole w jadalni, który jest też dobrym miejscem do pracy i nauki. Widoki towarzyszą mieszkańcom również podczas kąpieli, ale drewniane żaluzje zapewniają niezbędną w tym miejscu prywatność. Niektóre okna umieszczone są w samych rogach, pozwalając światłu odbijać się naturalnie na ścianie. Wysokie okno przy schodach sprawia natomiast, że klatka schodowa nie jest ślepo kończącym się przejściem, ale nawet ona zaprasza do podziwiania widoków.

Drzwi na patio od strony południowej wpuszczają w zimie do wnętrza sporo słonecznego ciepła, a zadaszenie chroni to miejsce w lecie przed nadmiernym przegrzaniem.

Woda deszczowa z dachu jest zbierana do zbiornika o pojemności 8 tysięcy litrów i następnie używana w toalecie i ogrodzie.

Podłogi i ściany budynku powstały w fabryce, co pozwoliło ściśle kontrolować jakość procesu budowlanego i zapewniło im odpowiednią wydajność energetyczną, jednocześnie minimalizując odpady. Dzięki prefabrykowanym panelom, „skorupa” domu powstała w zaledwie kilka dni.

Podziwiaj naszą galerię nowoczesnych STODÓŁ na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej