Niskoenergetyczny dom inspirowany lokalnymi zabudowaniami rolniczymi

W spokojnej, nadbrzeżnej okolicy wiejskiego Hampshire powstał jednopoziomowy dom, który – dzięki naturalnym materiałom i staraniom architektów – od razu stał się częścią swojej lokalizacji.

Główną inspiracją projektu, który wyszedł spod ręki specjalistów PAD Studio, była architektura miejscowych zabudowań rolniczych. Konstrukcja, rozmieszczenie okien oraz proporcje tych budynków zostały starannie przeanalizowane przez architektów na etapie tworzenia projektu, który miał być odzwierciedleniem dawnej i obecnej spuścizny regionu. 

Materiały do projektu wybrano na podstawie kontekstu i stosowności wobec nabrzeżnej okolicy działki. Miały też one wzmocnić płynne relacje między wnętrzem a zewnętrzem. Cała elewacja domu została wykonana więc z szerokich desek, które pochodzą z odzysku. To zastosowanie drewna na elewacji przechodzi na dach oraz taras zewnętrzny domu. Zastosowane specyficznej cegły przy głównym wejściu to również nawiązanie do rodzimej architektury.

Na ścianach szczytowych od północy i południa można znaleźć innowacyjne detale. Położone na całej wysokości, surowo cięte deski z daglezji zielonej usytuowano tak, by wyglądały jak płetwy, delikatnie wychodzące poza sam zarys ściany. Ten detal został zastosowany po to, by złagodzić krawędzie domu oraz lepiej zintegrować go z krajobrazem.

Wewnątrz nowoczesnej STODOŁY architekci wprowadzili jasne, dębowe podłogi oraz pełnej wysokości sufity, które zwiększają wrażenie otwierania się przestrzeni. Podobne działanie mają spełniać duże, bezframugowe okna, które zalewają wnętrze światłem dziennym i zwiększają poczucie zespolenia wnętrza z otoczeniem. Na zadaszony taras można wyjść przez szereg dużych, przeszklonych drzwi, które również wprowadzają do wnętrza naturalne światło, zapewniając dodatkową przestrzeń dzienną w pogodne dni.

W salonie istotnym punktem jest duży, ciągnący się do sufitu kominek, który wykonany został z tej samej cegły co okolice wejścia. Wprowadza on do wnętrza nową teksturę oraz poczucie zakotwiczenia.

Inne ważne elementy projektu wnętrza stanowią oryginalne i spersonalizowane detale. Najlepszym tego przykładem jest kuchnia i blat roboczy z polerowanego betonu, który ma zintegrowany, betonowy zlewozmywak. W betonie widoczne są monety, muszelki, a nawet i-phone, dzięki czemu blat ten staje się unikatowym elementem, budzącym zwykle spore zainteresowanie gości.

Lokalizacja: Hampshire, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne