Nook

Firma Hall + Bednarczyk Architects zestawiła surowy piaskowiec z nowoczesnymi detalami, tworząc wiejski dom w Walii, składając tym samym ukłon w kierunku lokalnej architektury dawnych STODÓŁ. 

Ta walijska firma architektoniczna, na czele której stoją architekci Martin Hall i Kelly Bednarczyk, zaprojektowała rezydencję, która miała zastąpić stary bungalow z lat 60-tych, stojący na działce w Monmouthshire, na skraju niezwykle pięknej doliny Wye.

Zamiast nawiązywać do domów, które pojawiają się w tym regionie, architekci postanowili odwołać się do projektów zabudowań rolniczych znanych z walijskich krajobrazów.
„Projekt przyjmuje prostą, wyraźną formę, która jest typowa dla konstrukcji rolniczych. Zarówno tradycyjne kamienne STODOŁY, jak i nowoczesne budynki o konstrukcji stalowej, które rolnicy stawiają tutaj obecnie, charakteryzują się wizualną wyrazistością oraz sporą wielkością, która nie jest typowa dla większości zabudowań rolniczych” – wyjaśniają architekci.

Dwupiętrowy budynek został nazwany „Nook”, czyli „Zakątek”. Ściany zostały wykonane z piaskowca, który pozyskiwany był w kamieniołomie, który znajduje się w pobliżu. Kamień obrabiany był ręcznie tak, by miał gładkie powierzchnie, a z czasem ma go porastać mech i różna roślinność. Stalowa konstrukcja domu pozostała widoczna od zewnątrz i łączy się z drewnianymi panelami.

„Wykorzystaliśmy naturalne materiały, ponieważ pomaga to stworzyć budynek, który wygodnie dopasowuje się do swego otoczenia” – tłumaczą architekci Hall i Bednarczyk. „Detale odwołują się do różnych rodzimych tradycyjnych elementów i technik budowlanych.”

Ustronna lokalizacja pozwoliła stworzyć duże okna, dzięki czemu mieszkańcy mają w domu mnóstwo naturalnego światła. Taki zabieg pozwala też otworzyć wnętrze na krajobrazy i przyrodę.
Parter domu ma charakter otwarty – znajduje się tam kuchnia z jadalnią po jednej stronie oraz salon na drugim końcu domu. Pomiędzy nimi ulokowano pokój zabaw dla dzieci. Przesuwane, szklane drzwi prowadzą na tarasy zarówno z przestrzeni jadalni, jak i salonu.

Stalowa konstrukcja pozwoliła stworzyć wysoką przestrzeń w jadalni, nadając jej podwójną wysokość. W ściany wbudowano półki na książki oraz różne schowki, a także mały, przytulny kącik do siedzenia.
Piętro wyżej znajdują się cztery sypialnie – sypialnia główna, sypialnia z łazienką oraz dwa dodatkowe pokoje ze wspólną łazienką.

W całym domu widać drewniane podłogi. Większość przestrzeni ma białe ściany, ale w kluczowych miejscach wprowadzono inne kolory, czego przykładem jest ściana z kominem, którą pomalowano na ciemnoszary kolor.
 
Loaklizacja: Monmouthshire, Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne