nordycka stodoła

Nordycka STODOŁA w głębi lasu

W głębi duńskiego lasu wybudowano nowoczesną STODOŁĘ. Nordycka z charakteru bryła zaprojektowana została przez mieszkającego tam architekta.

Nordycka STODOŁA leśnym dodatkiem

Nordycka STODOŁA trwa w ścisłej symbiozie z lokalizacją. Tu krajobraz gra pierwsze skrzypce. Jak mówi architekt Bruno Jakobsen: „Głównym celem w całym projekcie jest rzeczywiste spojrzenie na las. Nieważne, gdzie jesteś, zawsze masz to na uwadze”. Jest to główne credo nowoczesnych STODÓŁ – to natura jest majstersztykiem, bryła jedynie uzupełnia widok, czerpiąc z niego oraz dodając mu potencjału. 

Sam dom składa się z pomieszczeń mieszkalnych, warsztatu, oranżerii i pracowni projektowej, w której de facto pracuje Bruno Jakobsen – twórca nordyckiej STODOŁY. Materiały pokrywające fasadę to między innymi kanadyjski cedr, z kolei dach otula czarna stal. Należy bowiem podkreślić, iż surowce te są w większości skandynawskie – spokojne i pogodne, z naciskiem na ciepłe kolory i faktury. Kubatura domu jest wydłużona i smukła, połączona ze sobą wybranymi materiałami i detalami. 

Przestrzenie i detale

Nordycka STODOŁA to tak naprawdę dwie STODOŁY – wąskie i długie, położone równolegle. Jedna znacząco większa powierzchniowo od drugiej. Ich łącznikiem jest w całości przeszklona oranżeria – szklany tu jest również dach. Jeśli wpadł Wam w oko pomysł majestatycznych przeszkleń, zapraszamy do Multiko

Kuchnia oraz łazienka, a nawet same meble nordyckiej STODOŁY są również zaprojektowane przez samego Jakobsena z drewna Douglas. Architekt nie odstępował projektu nawet na krok. W każdym detalu widać jego obecność. W tak dobrze skomponowanej konstrukcji, jak ta, żaden szczegół nie jest pomijany. Estetykę wnętrza podkreślają wysokiej klasy produkty londyńskiej firmy Buster + Punch – złote klamki czy uchwyty szaf, przełączniki i same oświetlenia. 

Jeśli kiedykolwiek potrzebny był dowód na to, że detale są kamieniem węgielnym do realizacji absolutnie gwiezdnego wnętrza, to właśnie można znaleźć go tutaj, zakorzenionego głęboko w duńskich lasach.

Lokalizacja: Randers, Dania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne