nowoczesna STODOŁA na klifie w Kolumbii Brytyjskiej

Ściany szczytowe domu stojącego na klifie zamknięto przeszkleniami, aby umożliwiały ciągłe podziwianie przepięknych widoków na rozciągającą się poniżej wodę.

nowoczesna STODOŁA stanęła na skalistym wzniesieniu na wyspie. Jej projekt dopasowano do surowości otoczenia – granitowych klifów pokrytych mchem, niskimi krzakami oraz drzewami świerkowymi i sosnowymi.
– „Działka to łagodnie opadająca łąka, która kończy się stromą i skalistą linią brzegową, którą zamieszkują nadmorskie wydry, orły i mulaki z rodziny jeleniowatch” – mówią architekci z firmy Burgers Architecture. – „Dom stoi jak osamotniona latarnia morska na skraju lądu.”

Przemyślane materiały

Dom o nazwie „Bowen Island Residence” przystosowany jest do tamtejszego klimatu. Dzięki zastosowaniu trwałych i wytrzymałych materiałów, w tym „solidnej powłoki zewnętrznej” ze stali „galvalume”, którą pomalowano na szaro. Ten wyjątkowo wytrzymały materiał zastosowano na dachu i ścianach zewnętrznych.

Budynek ma kształt litery „U” i powierzchnię 418 m2. Składa się z dwóch mniejszych elementów, które ciągną się w kierunku wody i są przeszklone na końcach.
– „Projekt czerpie inspiracje z surowych, nabrzeżnych chat rybackich, których proste linie i trwałe materiały wytrzymywały silne, południowo-wschodnie wiatry wiejące tu często w zimie oraz wilgotne, słone powietrze, które szybciej powoduje korozję” – wyjaśniają architekci.

Ułożone poziomo deski cedrowe pokrywają część ścian zewnętrznych, a sufity wewnątrz również wykończono drewnem z drzew iglastych. Stworzono w ten sposób bardziej naturalną atmosferę oraz przyjemny kontrast z zimną stalą, dominującą na zewnątrz.

Wnętrze

Sercem nowoczesnej STODOŁY wydaje się być kuchnia z białymi szafkami ułożonymi w formie litery „L”, wyspą i szarymi blatami. Za szafkami schowany jest też przytulny kącik z jadalnią. Obok kuchni, patrząc od strony wody, znajduje się przeszklony element, w którym odbija się część kuchni. W tym miejscu znajduje się salon z narożnym oknem ciągnącym się od podłogi aż po sufit. Z salonu i kuchni można wyjść na patio, by na zewnątrz zjeść obiad, czy wybrać się na dalszy spacer po okolicy. W części środkowej domu urządzono jadalnię oraz dwie sypialnie z łazienkami. Wejście znajduje się na końcu domu, gdzie ulokowano także biuro. Stąd można zejść do piwnicy i magazynu, w którym przechowywane są różne dzieła sztuki należące do właścicieli.

Białe ściany rezydencji pięknie łączą się z minimalnym umeblowaniem w kolorze szarym, czarnym, białym lub z naturalnego drewna. Wnętrze idealnie nadaje się do prezentowania dużej kolekcji sztuki właściciela.
– „Obszerna kolekcja wyszukanej, współczesnej sztuki należąca do właściciela stanowi zachwycający kontrast do surowego piękna otoczenia domu” – podkreślają architekci.

Lokalizacja: Kolumbia Brytyjska, Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne