nowoczesna STODOŁA rodzinna w Laren

Największym wyzwaniem architekta jest często zaprojektowanie domu, który maksymalnie zadowoli klienta i jednocześnie będzie spełniał istniejące wymogi budowlane. Tak było też w tym przypadku, ponieważ wybrana lokalizacja wiązała się z istotnymi ograniczeniami dotyczącymi przyszłej zabudowy.
 
Początkowo na tej działce stał skromny, jednopiętrowy dom o powierzchni 500 m2. Jego maksymalna wysokość mogła być jednak podniesiona do siedmiu metrów, ponieważ był to jeden z warunków lokalnej zabudowy.

Właściciel domu chciał skorzystać z wszystkich opcji, które dopuszczały warunki budowlane. Chciał też, by jego nowy dom był nie tylko wygodny, ale też nowoczesny. Nowy projekt miały charakteryzować proste, czyste linie, brak zbędnych detali oraz przestronność i przyjazność wnętrza. Miał też oczywiście pasować do swego otoczenia i tę ostatnią cechę udało się osiągnąć architektom dzięki zastosowaniu oryginalnego dachu, krytego strzechą. Pomimo wprowadzenia tak prostego materiału na zewnątrz domu, reszta materiałów zastosowanych w tym projekcie jest wręcz luksusowa, ponieważ takie były oczekiwania właściciela.
 
Architekci wzięli pod uwagę otoczenie domu, tworząc okna i przeszklenia w taki sposób, by mieszkańcy mogli cieszyć się starannie wybranymi widokami. Kuchnia i jadalnia zostały zorganizowane na zasadzie planu otwartego, podobnie jak salon, i wszystkie znajdują się w części tylnej rezydencji. Na najniższym poziomie piwnicy urządzono domową salę do ćwiczeń, saunę, piwniczkę na wino wraz z barem, a nawet symulator gry w golfa.
 
Ostatecznie projekt został maksymalnie dopasowany do właścicieli, spełniając zdecydowaną większość ich życzeń i wymagań. Powstał dom nie tylko piękny, ale też przestronny i przytulny, a jednocześnie nowoczesny i luksusowy.

Lokalizacja: Laren, Niderlandy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne