nowoczesna STODOŁA z zazębiających się konstrukcji w wiejskim rejonie Anglii

Londyńskie studio architektoniczne Bureau de Change stworzyło nowoczesną interpretację wiejskiej architektury w pięknej okolicy wzgórz Cotswolds, znajdujących się w południowo-środkowej Anglii. Ich długi dom to rezydencja, która składa się z zazębiających się form stodoły oraz palety lokalnych materiałów.

Architekci zwrócili szczególną uwagę na tradycyjne praktyki budowlane tego regionu i w wyniku analiz połączyli ze sobą tzw. suchy kamień oraz naturalne i podpalane drewno modrzewiowe, które zdominowało część zewnętrzną projektu. Materiał ten będzie z czasem zyskiwać nowe odcienie, jeszcze lepiej dopasowując dom do jego otoczenia.

Forma tzw. długiego domu to w tym przypadku nowoczesna interpretacja tradycyjnych, wiejskich zabudowań, które do dziś można spotkać w rejonie Cotswolds. – „Punktem wyjściowym dla naszego projektu były przedłużone formy dwóch 30-metrowych, drewnianych kurników” – mówi Billy Mavropoulos, współzałożyciel studia Bureau de Change. – „Ostateczny projekt to rezultat zabawy tradycyjnymi formami stodoły, które zostały połączone ze sobą w taki sposób, by sprostały potrzebom klientów”.

Pierwszy element został więc został więc rozcięty tak, by stworzyć w nim wewnętrzne patio, ukryte za fasadą główną, podczas gdy drugi element został powiększony o drugie piętro, tworząc jednocześnie punkt przecięcia i połączenia dwóch długich form budynku.

„Budynek znajdujący się w budynku” na samym końcu stodoły frontowej mieści studio artystyczne właścicieli, podczas gdy mniejsza stodoła stanowi uzupełnienie dla głównej części domu. Kluczowe przestrzenie wewnętrzne zorganizowano wokół patio, które działa jako serce całej rezydencji i wprowadza do wnętrza zarówno naturalne światło, jak i przyrodę.

Pod względem materiałów projekt również nawiązuje do tradycji. STODOŁA frontowa została wybudowana przez miejscowego budowlańca, który specjalizuje się w dawnej technice budowania znanej jako „dry stone wall”, czyli suchy kamienny mur. – „Ta część fasady jest monolityczna i ma mniej otworów, by stwarzać wrażenie bardziej solidnej i cięższej” – mówi Katerina Dionysopoulou, współzałożycielka studia Bureau de Change. Przeciwwagą dla muru jest wyższa STODOŁA znajdująca się z tyłu, która w większości obita została jasnym drewnem modrzewiowym. To samo drewno zostało opalone na czarno i wykorzystane w rzędach okiennych, co przełamało monotonię drewnianej elewacji. Cały budynek spełnia warunki związane z budownictwem pasywnym.

Lokalizacja: Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne