Nowoczesna stodoła

Z tych powodów architekt stworzył plan dwóch liter „Y”, zapewniając w ten sposób nie tylko podwójne ukierunkowanie domu na wpadające do wnętrza słońce o różnych porach dnia, ale też wyeksponował mieszkańców na wiele widoków, które ich otaczają.
Projekt nie jest kompaktowy, ale pozwala na „bycie” między drzewami z prześwitującymi przez nie słońcem. Co więcej, taka nietypowa i rozłożysta organizacja budynku pozwoliła dopasować go do rosnących na działce drzew, bez konieczności ich wycinania.
Jako główny materiał architekt wybrał drewno, nie tylko dlatego, że można je było pozyskiwać lokalnie, ale też dlatego, że pomaga ono osadzić budynek w jego kontekście. Poza tym, drewniane konstrukcje, w przeciwieństwie do innych materiałów, powstają z wielu naturalnie układających się, podłużnych elementów, które w ten sposób nawiązują do „nieskończoności” lasu. Wspomniany wcześniej plan na bazie 2 liter „Y” wchodzi w różny sposób w relacje ze zboczem, dopasowując do niego swoje kształty.
Takie podejście do projektu sprawiło, że plany architektoniczne powstawały jakby w porozumieniu z naturą. Dzięki temu, trudno miejscami odróżnić las od dzieła człowieka.

Lokalizacja: Chile
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej