Nowoczesna stodoła

Na północ od San Francisco, w niewielkiej osadzie Glen Ellen, architekci z firmy Faulkner Architects stworzyli projekt o nazwie „Big Barn”, czyli „Wielka stodoła”.
 
To mniej zaludniona część Napa, która uznawana jest za krainę wina i z tego powodu tutejsza kultura opiera się głównie właśnie na winie. Ale miejsce to słynie też – i to od dawna – ze spokojnego życia i niezwykle urokliwych krajobrazów. We wczesnych latach XX wieku to właśnie tę okolicę wybrał na swój dom Jack London, który wierzył w zbawczy wpływ wiejskiego życia. Nic dziwnego, biorąc pod uwagę fakt, że nawet dziś wystarczy oddalić się od miasta o zaledwie godzinę drogi, by zobaczyć piękne, falujące wzgórza porośnięte dębowymi zagajnikami.
Historia rolniczej działalności tej okolicy pozostawiła wyraźne ślady w tutejszej architekturze, w której dominują domy w stylu klasycznej STODOŁY i zgodnie z takim trendem i na śladach domu z lat 1950-tych właściciele działki postanowili stworzyć dla siebie miejsce, w które będą  mogli uciekać od miejskiego życia.
 
Klienci, którzy zwrócili się z prośbą o projekt do firmy Faulkner Architects, chcieli zbudować dom w sposób spójny z falującymi wzgórzami i rozsianymi na nich zabudowaniami rolniczymi. W ten sposób powstała prosta, prostokątna, dwupiętrowa forma budynku z asymetrycznym dachem. Krótsza część dwuspadowego dachu zwrócona jest w stronę południowo-zachodnią, co ogranicza nagrzewanie budynku. Liczba okien z tej strony jest również ograniczona, a te istniejące nawiązują swym wyglądem do tradycyjnych STODÓŁ z regionu.
 
Wejście do domu to większa wersja pionowej „szpary” wykonanej w elewacji, która jest cofnięta nieco w głąb budynku, by stworzyć przydatne zacienienie. Kominek i komin, które są obce dla typologii STODOŁY, umieszczone zostały poza główną ścianą budynku.
 
Wschodnia strona nowoczesnej STODOŁY jest bardziej otwarta na widoki i poranne słońce. Przeszklenia w stalowych ramach ciągną się tu na sporej długości i wysokości, obejmując również duże, przesuwne drzwi, które otwierają kuchnię na tylny taras. Duże, pionowe, drewniane okiennice zostały umieszczone w południowo-wschodniej ścianie szczytowej. Kiedy mieszkańcy otworzą okiennice znajdujące się na obu końcach domu, mogą naturalnie wychłodzić całą przestrzeń domu.
 
Architekci nie chcieli nadmiernie ingerować w zbocze, więc wkopali budynek w część górną gruntu i wsparli go w części dolnej. Metalowy mostek połączył wyższą część zbocza z wejściem do domu.
 
W projekcie wykorzystano minimalną paletę materiałów, stosując czerwone drewno z odzysku, stal Corten oraz czarną stal w ramach okiennych. Podobnie proste materiały zastosowano wewnątrz, gdzie na sufitach, ścianach i podłogach dominuje kalifornijski dąb. W ten sposób budynek, choć w typie STODOŁY, wygląda nie tylko minimalistycznie, ale też nowocześnie.

Lokalizacja: USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej