Nowoczesna stodoła

Ta nowoczesna STODOŁA powstała w mocno zabudowanej dzielnicy mieszkaniowej na przedmieściach Tokio. Jego właściciel sam jest projektantem w dużej firmie działającej na rynku nieruchomości, ale projekt budowy swojego domu zlecił architektom z firmy APOLLO Architects & Associates.

Projekt został idealnie dopasowany do trudnej działki i dużych wymogów właściciela. Dach i ściany zewnętrze zostały wykończone ciemnoszarą stalą Galvalume, która tworzy zarówno doskonałą „skórę” budynku, a jednocześnie chroni mieszkańców, przesłaniając widoczność poziomu parteru od strony ulicy. Duże otwarcie w dachu wprowadza do wnętrza ogromną ilość naturalnego światła i tworzy wrażenie, że kompaktowa przestrzeń domu wydaje się być znacznie większa.
Wejście na parterze otwiera się na widok między schodami i łazienką oraz na tył nieruchomości. „Publiczna jadalnia”, która jest przedłużeniem wejścia, służy nie tylko jako miejsce jedzenia rodzinnych posiłków, ale także jako pokój gościnny na czas zabawy. Kuchnia z wyspą przywołuje nieco atmosferę nowoczesnego bistro.

Przez szklane drzwi oraz ciągnące się od podłogi po sufit okna można zobaczyć taras, który wyposażony został również w sofę. To miejsce służy jako zewnętrzny salon i jest świetnym miejscem na przyjęcia. Dzięki organizacji projektu na planie „dziedzińca”, dom o powierzchni 190 m2 zapewnia właścicielom zaskakująco dużo prywatności i spokoju jak na swą lokalizację. Trudno wręcz uwierzyć, że tuż za ścianą znajduje się uczęszczana ulica.

Piętro nowoczesnej STODOŁY zintegrowane jest z poddaszem i obejmuje duży, dodatkowy salon, który wydaje się być bardziej przestronny dzięki wysokim sufitom. Odsłonięta konstrukcja dachu otwiera tę przestrzeń, a w nocy spowija się ciepłym światłem, tworząc spokojną, magiczną atmosferę. To idealne miejsce do relaksu o każdej porze dnia.

Lokalizacja: Tokio, Japonia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej