Nowoczesna stodoła

Ten niewielki domek o powierzchni zaledwie 60 m2 został zaprojektowany przez Chrisa Collarisa dla pary z Amsterdamu.
Od zewnętrz został obity woskowaną deską sosnową, ale pod czarną powłoką kryje niezwykle czarujące wnętrze.
Kiedy Marjon Helder i Martin Blankendaal zlecili Chrisowi przeprojektowanie starego, zniszczonego domu z cegły, który stał na nadbrzeżu w Amsterdamie, architekt zdecydował, że lepiej będzie zacząć zupełnie od nowa. Para zgodziła się na budowę nowego, ekologicznego domu ze stali i konserwowanej woskiem sosny. – „Dom był bardzo stary i nie dało się go ocalić” – mówi Collaris. – „Rozpoczęcie procesu od nowa dało nam estetyczną swobodę” – dodaje.
 
Maleńki, kompaktowy domek został z zewnątrz obity woskowanym drewnem sosnowym, które zabarwiono na czarny kolor. Architekt zaprojektował asymetryczny, dwuspadowy dach z dużym okapem, który ogranicza światło słoneczne wpadające do wnętrza przez duże okna.
 
Dzięki temu, że architekt mógł zacząć projektowanie od czystej kartki, mógł stworzyć projekt, który będzie nie tylko praktyczny, ale też pełen pomysłów. – „To drewno nałożone na stalowy szkielet” – mówi Collaris, który zdecydował się zastosować ten sam materiał na ścianach zewnętrznych, jak i na stromym dachu domu. – „W ten sposób projekt ma charakter nieco posągowy” – wyjaśnia architekt. – „Czarne wykończenie nadaje mu elegancji, choć dach ma duży okap.”
 
Architekt starannie zaplanował rozmieszczenie dużych okien, które ulokował we frontowej fasadzie budynku. W połączeniu z pionowymi deskami i asymetryczną linią dachu, dom wyraźnie zaznacza swą obecność i wyróżnia się swoim silnym charakterem.

Lokalizacja: Niderlandy
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej