Nowoczesna stodoła

Projekt tego australijskiego domu sięga korzeniami do wpływów skandynawskich i japońskich. Został zaprojektowany wokół niewielkiego, centralnego dziedzińca, który zapewnia wrażenie transparentności nawiązujące do Genkan, czyli tradycyjnego, japońskiego wejścia. To wrażenie potęguje też połączenie przestrzeni wewnętrznych z ogrodem znajdującym się za domem.

Mały, centralny dziedziniec staje się w tym projekcie sercem domu, którego powierzchnia wynosi 245 m2. Architekci z firmy  Alex Urena Design Studio wprowadzili ten oryginalny element do swojego projektu, by zapewnić wnętrzom naturalne światło, lepszy przepływ powietrza oraz wspaniałe wrażenia, które potęguje jeszcze rosnący w tym miejscu elegancki klon japoński. Betonowe podłogi, elementy z twardego drewna pochodzącego z odzysku oraz proste, czyste linie wprowadzają we wnętrza atmosferę spokoju. Od zewnątrz dom jest inny, ponieważ na elewacji dominuje czarna, opalana deska, którą łagodzą elementy z naturalnego drewna we framugach okiennych i drzwiowych, drewniany taras ze schodami oraz białe fragmenty ścian. W całym projekcie przestrzenie wewnętrzne i zewnętrzne przeplatają się ze sobą, a duże przeszklenia oraz dostęp do naturalnego światła zapewniony dzięki różnym detalom architektonicznym tworzą wrażenie przestronności i otwartości.
Z tyłu domu powstał taras, który przechodzi w schody, łącząc przestrzenie bezpośrednio z ogrodem. Ze względu na warunki lokalne, architekci musieli zastosować nieco wyższe stopnie, ale i tu znaleźli wygodne rozwiązanie. Wysokie stopnie mogą służyć jednocześnie za wygodne siedziska.

Na różnych przestrzeniach dachu umieszczono duże panele słoneczne, które zasilają akumulatory Tesla, zapewniając także ładowanie dla samochodu elektrycznego na podjeździe. Także dodatkowy system grzewczy umieszczony w podłogach zasilany jest w razie potrzeby energią słoneczną, a w gorące dni wnętrza można schłodzić dzięki sterowanym żaluzjom i odpowiedniej wentylacji.

Lokalizacja: Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej