Nowoczesna stodoła

Projekt „Hatley House” nosi nazwę inspirowaną niewielką, wiejską społecznością mieszkającą w południowej części Quebecu w pobliżu granicy kanadyjsko-amerykańskiej. Dom stanął na naturalnym wzniesieniu, dzięki czemu jego trzy dwuspadowe elementy widoczne są już z daleka.
„Trzy identyczne kształty o różnych rozmiarach i różnym ułożeniu połączone są ze sobą bokami bez wzajemnego przecinania się” – wyjaśniają przedstawiciele studia Pelletier de Fontenay. „Razem tworzą one niespotykaną, ale spójną całość.”

Pelletier de Fontenay to montrealskie studio architektoniczne, na którego czele stoją Hubert Pelletier oraz Yves de Fontenay. Projektując ten dom, szukali oni inspiracji w stojących w okolicy stodołach i szopach, ale ich celem było stworzenie nowej interpretacji tego rodzaju formy, dodając m.in. współczesne materiały i konstrukcję, łącznie z drewnianą elewacją i blachą łączoną na rąbek stojący.

Największy z trzech elementów został ustawiony na środku, a wszystkie tworzą w sumie dom o powierzchni 300 m2. Centralna część o podwójnej wysokości mieści salon, jadalnię i kuchnię. Przez świetlik w dachu oraz duże, szklane, przesuwne drzwi, które otwierają się na taras, wpada do wnętrza mnóstwo światła, a przestrzenie wspólne otwierają się na piękno przyrody i otoczenie.

„Duże okna znajdujące się w różnych miejscach w domu wyglądają jak ramy dla starannie dobranych widoków na wiejski krajobraz, podczas gdy świetliki w każdej wysokiej przestrzeni wypełniają wnętrze naturalnym światłem przez cały dzień” – mówią architekci. 

Sypialnia główna znajduje się w najmniejszym z trzech elementów ustawionym po stronie południowej, skąd rozciągają się piękne widoki na góry Vermont. Dodatkową przestrzeń mieszkalną zapewnia wyłożona sklejką, minimalistyczna antresola zbudowana nad sypialnią. Dla właścicieli to idealne miejsce do medytacji.

Trzecie skrzydło budynku mieści dwie sypialnie gościnne. Miejsce to znajduje się o jeden krok niżej niż reszta domu i można do niego wejść przez osobne wejście. Obok znajduje się też osobny taras, który zapewnia większą prywatność. Podobnie jak w przypadku sypialni głównej, tak i tutaj nad sypialniami powstała dodatkowa przestrzeń, w której można się wyciszyć, uciekając tu w ciągu dnia z bardziej ruchliwego salonu.

W całym domu zastosowano proste wykończenia, na które składają się białe ściany, powierzchnie wykończone sklejką i polerowany beton. Tę prostotę połączono z antycznymi meblami, które nadają wnętrzom indywidualny charakter.

Lokalizacja: Hatley, Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA

 
więcej