Nowoczesna stodoła

Ten projekt o nazwie „Obserwatorium” to mobilne studio artystyczne oraz warsztat, który został zaprojektowany, by zachęcać do interakcji artystów z publicznością, łącząc przestrzenie publiczne i prywatne oraz wnętrze z zewnętrzem.
Konkurs na zaprojektowanie tego budynku wygrało czworo architektów-asystentów z firmy FCBStudios (Charlotte Knight, Ross Galtress, Mina Gospavic i Lauren Shevills), którzy współpracowali z artystą z Devon Edwardem Crumptonem. Razem stworzyli oni przestrzeń, która może gościć artystów różnych dziedzin i bezpośrednio angażować publiczność. Odpowiadając na konkretne zapotrzebowanie, twórcy zaplanowali dwie obracające się drewniane konstrukcje: Studio – miejsce prywatne oraz Warsztat – przestrzeń publiczną, w której artysta może prezentować swoje prace i zapraszać publiczność do środka.
Zespół zainspirowały geometryczne formy (Sol de Wit) oraz XIV-wieczny obraz „Święty Hieronim w celi”, na którym widz może zobaczyć przestrzeń artysty pochłoniętego pracą. Te inspiracje doprowadziły do stworzenia Obserwatorium, które obejmuje w ramy przestrzeń wewnętrzną artysty oraz otaczający go od zewnątrz krajobraz. Artysta oraz publiczność mogą obrócić budynki jak teleskop, zwracając się na nowe miejsca i różnorodne formy brytyjskiej linii brzegowej.
Ciemne, opalane, drewniane panele – stworzone według japońskiej techniki Shou Sugi Ban – tworzą elewację zewnętrzną, która swym bogactwem kontrastuje z gładkimi i jasnymi deskami wykorzystanymi w środku budynków. Architekci zadbali o odpowiednią wygodę i zainstalowali piec opalany drewnem, który zapewnia ciepło. Na dachu znajdują się panele słoneczne, które generują wystarczają ilość energii, by zasilić żarówki i laptop, a wodę zapewnia system gromadzący deszczówkę.
W ciągu dwóch lat Obserwatorium znajdowało się w czterech lokalizacjach w różnych miejscach na południu Anglii, dając możliwość dwunastu artystom do zamieszkania i pracy w tym miejscu na okres dwóch miesięcy. Obecnie nadal służy jako tymczasowy dom i warsztat dla różnych twórców, a odwiedziło go już ponad pół miliona gości.

Lokalizacja: Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej